avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii de pensionare

Buna ziua!

Am o cunostinta care la varsta de 58 de ani implinita, cu o vechime in munca de 40 de ani, din care 20 in grupa a II a de munca si care momentan se afla in somaj, doreste sa se pensioneze. Vreau sa stiu daca intruneste criteriile.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:33, 10 Mai 2011
Precizati data nasterii si sexul.
24.07.1953, M
1. Pentru un barbat nascut in iulie 1953 varsta atandard de pensionare este de 65 de ani cu stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
2. Pentru cei 20 de ani lucrati in gr.a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni, deci se poate pensiona pentru limita de varsta la 60 de ani si 6 luni.
3. Pentru cei 20 de ani de gr.a II-a i se adauga la stagiul de cotizare 5 ani deci are un stagiu efectiv de cotizare de 45 de ani.
4. Pentru ca a depasit stagiul complet de cotizare cu peste 8 ani poate solicita pensie anticipata (fara diminuare) la varsta de 60 de ani, adica in iulie 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind ies la pensie ? viomitrea viomitrea Buna ziua, Ma numesc Vasilescu Cornel, nascut pe data de 19 iulie 1954. M-am angajat incepind din 1972 , am o vechime in cimpul muncii de 41 de ani din ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? maryya02 maryya02 sunt nascut pe 15 ian. 1953 cu o vechime de 39 ani de munca dintre care 21 ani si 6 luni lucrati in grupa a doua'. as dori sa stiu cand pot iesi la pensie. va ... (vezi toată discuția)
Cand voi putea iesi la pensie? svarluga svarluga Buna ziua, As dori sa-mi spuneti cand voi iesi la pensie cu urmatorul stagiu de cotizare si eventual sa platesc diferenta stagiului de cotizare. Data ... (vezi toată discuția)