avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Orele suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Orele suplimentare

Buna ziua,
Si mai am o nelamurire, in legatura cu cu CIM, am semnat CIM in 3 exemplare . Ar fi trebuit sa primesc si eu un exemplar sau nu?Pentru ca au trecut 7 luni si eu nu am vazut nici o copie
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2008
ingridvanta, utilizator
binenteles ca nu are cum sa va ceara sa lucrati 11 ore/zi daca nu sunt platite !
Ii puteti actiona in instanta pentru neplata orelor suplimentare!
Efectuarea muncii suplimentare nu se poate realiza decat cu acordul salariatului . Sunt prevazute expres cazurile in care nu se cere acordul salariatului - nu este cazul dv.
Munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia . ( art. 119 (1) CM ) . Atunci cand compensarea nu e posibila in luna urmatoare , cel in cauza va primi un spor la salariu stabilit prin negociere , care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza ( conf. contractului colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 ) .
Parerea mea este ca puteti incerca negocierea platii acestor ore - dar aceasta sa se concretizeze in forma scrisa . Daca nu ajungeti la nici un consens , puteti pur si simplu sa va respectati programul normal de munca de 8 ore . Nu au cum sa dispuna concedierea dv. atata vreme cat nu va incalcati contractul individual de munca semnat de dv. pe 8 ore . Ar trebui sa va comunice scris cererea de a presta ore suplimentare - aceasta continand si modalitatile pe care le-ati stabilit in ceea ce priveste plata sau zilele libere . In plus ar trebui ca dv. - asa cum am aratat - sa fiti de acord cu cererea lor privind munca suplimentara .
Stiu ca munca suplimentara nu se face decat cu acordul salariatului...iar cat despre ore libera platite nici nu poate fii vorba, pentru ca nu e prima data cand se intampla, iar noi ca angajati daca avem nevoie de 1 zi libera sau 1h libera suntem nevoieti a se intelege obligati sa ne luam zi de concediu pentru acea zi sau ora, Nu mi se pare normal ca atunci cand intra un angajat in concediu , un altul sa fie obligat sa ii tina locul neplatit pentru orele suplimentare si sa ii se spuna ca atunci cand isi ia concediu o sa fie platit(concediu platit). Cat despre negociere nici nu poate fi vorba , pentru ca nu vor sa recunoasca faptul ca legal avem dreptate...ei merg pe intimidarea angajatului. Sa inteleg ca daca nu se ajunge la un consens....nu ma ajuta cu nimic o reclamatie la ITM?
Multumesc.
Sa fiu sincera nu ma asteptam sa mi se raspunda asa de repede. Multumesc pentru ajutor.
In acest sens, va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca Olt. In sesizare, puteti mentiona orice neregula savarsita de catre angajatorul dvs in legatura cu raportul juridic de munca incheiat (ore suplimentare neplatite, nerespectarea clauzelor contractuale etc.)

Alte discuții în legătură

Pontaj semnat - situatie reala xandi8207 xandi8207 intrebarea mea este urmatoarea: s-au trimis la itm pontaje pe care le-am semnat cu 8 ore pe zi... desi in realitate situatia a fost alta... ce sanse mai sunt, ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare cu forta lory78 lory78 Poate cineva sa ne oblige sa stam peste programul de lucru amenintandu-ne ca ne da afara daca se afla ca nu suntem dispusi intotdeauna (eu as spune)....sau nu ... (vezi toată discuția)
Lipsa cerere plata ore suplimentare ContSters173568 ContSters173568 Buna seara, As avea urmatoarea intrebare. De nenumarate ori am stat peste program. Lucru ce poate fi dovedit. Am facut de asemenea 3 adrese scrise catre ... (vezi toată discuția)