avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mama plateste sulta cu banii mei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mama plateste sulta cu banii mei

Buna ziua, felicitari tuturor moderatorilor pentru sfaturile date.
Mama mea, mostenea 1/2 cota dintr-un imobil de la bunici. Eu , fiica, m-am implicat in problemele ei, ea neavind surse financiare, am sustinut un proces de partaj in instanta, expertija judiciara, apoi am platit sulta catre ceilalti 5 comostenitori, cu conditia verbala, ca mama mea sa faca act de donatie sau de vinzare-cumparare a imobilului pe numele copilului meu. Mentionez ca eu sunt singurul ei copil, iar eu nu am decit un singur copil de 23 ani. Am platit totul, inclusiv impozite, taxe, avocat, contracte noi pt. gaze, salubritate, canalizare, am inceput sa investesc bani in acea curte, am facut un nou proiect de casa toate pe numele ei bineinteles, cu cele mai bune intentii, de a ne muta inapoi in casa parinteasca, unde m-am nascut si am crescut. Casa este aproape gata, am investit f.mult in ea. Dar mama mea vazindu-seacum stapina pe asa valoare, nu mai vrea sa faca acel act de donatie sau vinzare-cumparare. Ea are 75 de ani, a gazduit chiriasi incasa, iar unul din ei, nu mai vrea sa plece, ba mai mukt o influenteaza pe mama sa ne goneasca si sa nu ne permita sa ne mutam in casa construita de noi, el fiind un om al strazii, ramas pe drumuri, fara nici un loc unde sa locuiasca, falungat de familia lui, in virsta de 50 ani, cu scopuri de a obtine faloase materiale de la mama mea, probabil vreo donatie, unul care lucreaza cu ziua in constructii, cind gaseste de munca.
Noi am fost plecati in strainatate, mama mea a lobuit in apartamentul nostru cu totul platit de noi, plus ca am ajutat-o toata viata, avind o pensie f. mica
Noi avem martori pe toti verii mei carora le-am dat banii, sulta cuvenita, plus cele 2 avocate ale partilor martore la tranzactie, plus conturile bancare cu data cind am scos suma de bani, plus dovada banilor obtinuti legal cit am lucrat amindoi la ambasada straina. Plus toate chitantele pt. contracte, de plata a materialelor pt. noua casa.
Ce putem face noi pt a intra in drepturile noastre de proprietate ?
Cota parte a mamai dupa valoarea data de expertiza judiciara este de 3750 ron. Casa era f. veche, demolabila,in paragina, multe magazii, 1/2 s-a deolat cu aut. de demolare, a costat f. mult caratul molozului.
Imi cer scuze pt. o postare asa de lunga, dar am vrut sa ma fac inteleasa pe deplin si multumesc f. mult
foarte complicata situatia dvs., oricum dvs. ati fi mostenitorul rezervataral mamei dvs.
daca va simtiti in pericol, avand in vedere interventia acelui om, atunci poate ar trebui sa-i cereti banii pe tot ce ati investit dar numai in instanta.
vazand mama dvs. suma care v-o datoreaza s-ar putea s-o grabiti cu actele catre dvs.
e bine sa mai discutati cu ea, avand in vedere ca instanta ar deteriora iremediabil relatia dvs. cu ea.

av. vasilescu
Parerea mea este sa mergeti la un avocat cu toate dovezile si expunerea faptelor, caci e mai complicat.

Faptul ca v-ati intretinut mama nu conteaza, aveati obligatia legala sa afceti asta. daca nu o faceati benevol, orice parinte putea introduce actiune pentru realizarea acestui fapt.
Intretinerea nu se face pentru obtinerea unor foloase materiale, este o obligatie civila perfecta... Cu exceptia incheierii unui cotract de intretinere.

In rest, dv. aveti numai un drept de creanta asupra mamei dv., nu aveti niciun drept de proprietate asa cum spuneti "drepturile noastre de proprietate"...

Trebuie vazut cand ati facut acele cheltuieli, in ce baza sta chiriasul acolo, daca poate fi evacuat, daca nu s-au prescris cheltuirlile...
In functie de toate astea puteti sa apreciati daca puteti obtine casa, numai o parte sau... ce alte posibilitati sunt.
Bafta!
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Eu nu mi-am ajutat mama niciodata pt. a fi recompensata cu ceva , am facut-o din inima, ca asa am considerat sa ma port cu mama mea, sa am grija de ea caci intr-adevar are o pensie mica de 400 ron care nu-i ajunge nici pt. mincare.
Eu m-am referit la faptul ca am cumparat practic cu banii mei 1/2 din teren si din acea casa de la verii mei, in intelegere cu ea, urmind ca eu sa fac acolo o casa noua, sa introduc canalizare, apa, gaze, sa fac curatenie in acea curte darapanata si plina de gunoaie, numai casa noua casa m-a costat 40 000 de euro si inca nu este gata, dar totul este pe numele mamei mele, adica tot ce am investit eu cu buna credinta, ca vom fi o familie unita, intr-o casa noua.
Valoarea cotei parti a mamei din casa din paianta veche de 70 de ani plus terenul era acum un an, la data efectuarii expertizei tehnice judiciare de 3750 ron, deci daca ea mi-ar cere mie sa-i dau cea ce a mostenit de la parintii ei, aceasta ar fi valoarea, data de expertul judiciar.
Eu am platit celor 5 verii ai mei sulta 14 000 de euro, plus cheltuielile de judecata, plus toate taxele, apoi am platit constructia unei noi case P+M , care nu este inca gata, numai pina acum 40 000 de euro, plus utilitati, demolari, gard, si ce va mai urma. Cind toata averea mea si a sotului meu este acolo in curte ma vedeti pe mine o profitoare ?
Credeti ca ar trebui sa-i fac cadou mamei mele toata munca mea ca sa se poata casatori acum la 75 de ani cu un pretendent de 50 de ani, al carui scop este numai unul materal ?
Cheltuielile s-au facut incepind cu 2006, dar cele mari, importante , incepind din aceasta iarna, pina in prezent.
Daca ea nu ma atragea in aceasta cursa adica sa-mi promita ca voi avea si acte pe cea ce voi construi, eu imi faceam casa in alta parte, in siguranta, fara bataie de cap, dar am zis ca este batrina de acum si ar fi bine sa fiu linga ea, sa am grija de ea.
Pe acel asa zis chirias l-am acceptat doar ca mama sa nu fie singura , sa aibe cu cine sa vorbeasca. Daca vrea sa se casatoreasca este treaba ei, dar nu are nici o legatura cu actele pe casa facuta de mine, nu vreau sa am mai tirziu surprize si sa ma trezesc in strada, data afara din casa facuta de mine de acest individ.
Multumesc inca o data, bineinteles ca o sa apelez la serviciile unui avocat, dar doream sa stiu care ar fi modalitatea si posibilitatea de rezolvare, ce actiune sa folosesc.
Dopamna, actiunea nu se determina pe un forum decat in cazuri exceptionale, extrem de simple.

In rest insa, nu vad de ce v-ati suparat pe mine asa de tare pentru faptul ca legea vede asa cum am aratat mai sus situatia dv. Ca doar nu eu am facut legea, eu doar v-am spus ce zice ea despre situatia dv.
Nu aveti niciun drept de proprietate, aveti numai un drept de retentie pe casa (daca dovediti acordul mamei, buna-credinta de constructor a dv.) pana la achitarea creantei...

Dar, nu mai insist, puteti vota toate mesajele mele negativ, desi am vrut sa va ajut si sa va spun un punct de vedere al Codului Civil... Ma scuzati.

Nu a spus nimeni sa donati etc. nimic, nu inteleg de ce ati exagerat cu aceste lucruri. Asa se intampla mereu cand se fac economii prin evitarea incheierii unor acte. Puteati sa cumparati de la mama dv., nu v-a impiedicat nimeni. Puteati s-o puneti macar sa va semneze o chitanta de mana... Se puteau face multe chestiuni legale.
Faptul ca dv. nu ati indeplinit diligentele legale v-a facut sa va suparati pe mine. Inca o data, imi pare extrem de rau de prevederile actuale ale Codului Civil.
Multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune act donatie sau vinzare -cumparare aprepe aprepe Mama mea a cistigat un proces de partaj cu atribuirea intregului bun, cu plata unei sulte catre ceilalti comostenitori ai imobilului. Eu, fiica ei, am platit ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Contract donatie - rog urgent raspuns !!!!! unait unait Eu locuiesc intr-o garsoniera (de 10 ani) care a fost donata mamei si bunicii (tin sa precizez ca sunt amandoua in egala masura trecute pe contractul de ... (vezi toată discuția)