buna ziua , as dori sa precizez in acest context situatia mea .
am lucrat la firma "R" ca asistent medical timp de aproximativ 7-8 luni , timp in care mi s-au facut 2 contracte de munca pe perioada determinata de cate 3 luni . aceste contracte erau intocmite la sfarsitul perioadei lucrate . ( contractul pentru lunile iunie-septembrie l-am semnat in noiembrie , pentru care am primit un original acasa . )
contractul de 3 luni din noiembrie pana pe ianuarie l-am semnat in luna februarie , chipurile ei l-au trimis la Bucuresti sa fie "inregistrat" la ITM , dar in luna martie am plecat de la aceasta firma fara preaviz ( la o alta firma la care lucrez in prezent ) din urmatoarele motive : i nfiecare luna salariul era virat cu jumatate de luna chiar o luna intarziere , carte de munca nu imi intocmisera ,remuneratia absolut jalnica pentru serviciile prestate, lucram ore suplimentare pentru care nu eram platit si multe altele . acum am 1 salariu si jumatate de luat de la ei plus copia contractului de munca pe care l-am semnat pentru ultima perioada de 3 luni lucrata care oricum era expirat in data semnarii. ei mi-au spus in felul urmator cand am plecat : "daca pleci nu mai vezi nici un salariu , mai stai o luna paote se stabilizeaza lucrurile ". am refuzat deoarece trebuia sa incep munca la celalalt loc de munca unde sunt angajat in momentul de fata .
Legal ( teoretic si practic ) vreau sa stiu cat dureaza sa imi recuperez banii si contractul de munca pe care l-am respectat si l-am muncit ( neavand carte de munca am inteles ca doar contractul de munca este cel care mai poate fi folosit drept dovada ; ce pot face in cat timp si cat ma costa .
precizez ca am acte doveditoare , am semnat condica de prezenta , am adeverinte de salariat dar mai departe nu stiu daca mi s-au platit contributiile CAS si altele
Te duci la ITM, ceri copie dupa contract dupa care dai in judecata societatea si ceri salariile restante (care trebuie sa includa si banii ptr ore suplimentare) - Dovada muncii prestate o poti face cu condica de prezenta, martori, etc ..
Taxele judiciare si de timbru sunt 0 lei - daca vrei un avocat, pe el trebuie sa-l platesti :)
multumesc pentru bunavointa de a raspunde !
Eu in principiu vreau sa stiu in detaliu sau macar sumar , punctat de cineva avizat ce presupune din partea mea toata aceasta tevatura si daca merita tot acest deranj pentru 1 salariu si jumatate si un contract de munca .practic in Romania noastra scumpa am sanse reale de castig in instanta ? daca da in cat timp ( gura targului spune ca se poate astepta si 2 ani pentru rezolvarea unei astfel de situatii )
Intr-adevar, durata unui proces poate dura cativa ani avand in vedere volumul mare de munca al unui judecator ... acum depinde de fiecare instanta.
O simpla varianta ar fi sesizarea la ITM si dupa ce veti primi raspuns va puteti decide daca il dati sau nu in judecata pe angajator sau puteti sa exercitati concomitent ambele modalitati de sesizare.