avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale

Buna ziua! In anul 2011 am fost angajata unei societati de avocatura. In fapt, de la data 01februarie2011, in drept (prin CIM inregistrat) din data de 14aprilie2011. Pot face dovada muncii anterioare inregistrarii CIM prin copie dupa condica unde semnau totii angajatii, inclusiv cei 3 asociatii ai SCPA. Fiind angajata pe postul de Asistent Manager detin copie a condicii incepand cu data de 14.02.2011 unde se dovedeste prin semnaturi ca veneam zilnic L-V de la ora 8:30 si plecam la ore de genul 22:30 (cateodata si mai tarziu). In prima luna de munca NU am fost platita pe motiv ca se va retine primul salariu, pe care il voi primii cand vom inceta colaborarea. In ultima luna de munca in loc sa primesc 2 salarii, nu am mai primit niciun salariu, deoarece ne-a anuntat ca inchide societatea ca nu mai are bani sa ne plateasca si ca daca dorim sa venim in continuare la birou vom face munca voluntara. NU AM SEMNAT INCETAREA CONTRACTULUI in nici una dintre formele sale: Nu am fost concediata, nu mi-am dat demisia si nici nu am semnat desfacerea contractului prin acordul partilor. Nici pana in ziua de astazi NU AM PRIMIT DECIZIA DE INCETARE. Am luat legatura doar telefonic (de fiecare data au existat promisiuni de plata), dar observ ca sunt doar tergiversari si cred ca era cazul de mult timp sa-i trimit somatie. Am avut rabdare si intelegere mult mai mult decat era cazul, dar cred ca aici nu este imposibilitate de plata ci rea-vointa. Astazi (8.06.2013) l-am sunat si i-am spus ca urmeaza sa-l actionez in instanta si mi-a propus sa-mi plateasca 10% din suma, pe motiv ca nu are posibilitate sa-mi plateasca mai mult momentan. Am refuzat aceasta plata partiala (propusa telefonic) deoarece cred ca mi-ar ingreuna procesul de recuperare. Ce sfaturi imi dati? Sa fac cerere la ITM sa verific cand/daca a incetat contractul de munca? Eu de ce nu am primit decizie de incetare a ctr? Desi contractul il detin fizic (semnat si stampilat de titularul societatii) nu am certitudinea ca acesta a fost inregistrat. De altfel, astazi mi-a zis ironic ca eu "am semnat demult pt incetarea colaborarii" - cu alte cuvinte a semnat in locul meu!! Pareri, sfaturi?? Multumesc anticipat! O zi buna tuturor!
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
AndreeaVasilescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: elena Dragomir , Consilier juridic 12:29, 8 Iulie 2013
In primul rand inainteaza la tribunalul de unde aparti cererea in instanta prin care iti ceri drepturile salariale restante plus acel salariu retinut la inceputul contractului. Cererea de dare in judecata pentru drepturile prevazute in codul muncii nu se taxeaza, deci pe tine nu te costa nimic, doar daca vrei sa-ti angajezi un avocat, ceeea ce iti si recomand, pentru ca daca au facut si falsificare in cate nu o sa ai putere sa lupti cu ei. Daca iti angajezi un avocat si castigi procesul, atunci si onorariul platit initial pe avocat il vei recupera.
In ceea ce priveste falsul in acte ( semnarea incetarii CIM in locul tau) il poti da in judecata.
In ceea ce priveste inregistrarea contractului de munca ar trebui sa stii, intrucat angajatorul avea obligatia de a-ti inmana un exemplar original al CIM cu numarul de inregistrare. Daca nu ti s-a inmanat este o incalcare a codului munci. Dute la ITM unde apartine angajatorul si cerele sa verifice daca ai contract de munca si daca s-a facut incetarea lui. Daca ai inregistrarea incetarii CIM la ITM inseamna ca au semnat ei in locul tau, inainteaza o sesizare la ITM unde relatezi toate neregulile care au decurs in tot timpul cat ai muncit la ei, si in special verifica daca ti s-au platit orele suplimentare muncite, intrucat norma de lucru este de 8 ore nu de 14 ore cat munceai tu, daca nu ti s-au platit aceste ore suplimentare cere in instanta inpreuna cu restituirea drepturilor baneste cuvenite si plata acestor ore suplimentare neplatite. Precizez ca in instanta nu tu esti obligata de aduci probe, ci paratul
(angajatorul). Bafta.
Multumesc foarte mult! Da, voi face cerere la ITM (din cate stiu sunt obligati sa-mi raspunda in maxim 30 zile), in paralel cu somatie ultimativa de plata (15 zile) catre angajator, prin posta cu confirmare de primire sau prin executor judecatoresc. Aceste 2 dovezi la anexez la dosarul pe care il depun ulterior la tribunal. Ordonanta de urgenta sau proces in pretentii?? Drepturile salariale stiu ca nu se timbrau pana acum, dar cred ca s-a modificat ceva de curand si se timbreaza cu aprox 100 lei? Fostul angajator nu vrea sa-mi dea adresa, unde ii trimit somatia/notificarea? A schimbat sediul firmei, nu mai coincide cu cel din ctr.
1. La iTM nu se mai depune acte spre vizare/inregistrare dupa 01.01.2011. Totul se face prin REVISAL.

2. ITM-ul intervine numai dupa ce faceti dovada refuzului angajtorului de a va elibera copii de pe documentele din dosarul de personal .

3. Este vorba despre angajarea raspunderii patrimoniale a angajatorului. Fiind litigiu de munca nu se platesc taxe.
In baza art 8 alin 1 din OG 27/2002 ITM este obligat sa iti raspunda la sesizarea inaintata de tine in 30 zile .
In ceea ce priveste cererea care o depui la tribunal, daca ai documente sa le depui le poti depune, dar nu esti obligata, angajatorul este obligat sa se apere si sa isi dovedeasca nevinovatia. Se prezuma ca angajatorul trebuie sa aibe toate documentele in ceea ce priveste CIM cu tine. Cererea in judecata pentru incheierea, incetarea CIM si drepturile salariale nu se timbreaza.
Daca si-au schimbat adresa si nu o stii, am mai multe posibilitati.
1. o faci pe detectivul si incepi sa cercetezi unde si-a schimbat sediul. Avand in vedere ca este o firma de avocatura inseamna ca mai multi avocati sunt asociati la firma. Stii cativa avocati asociati, numele lor iti este de ajuns, cautai pe net afla numerele de telefoane, sunai, data un client si sa-ti spuna o adresa unde ii gasesti.
2. Inainteaza o cerere la baroul de care apartine sa iti comunice adresa lor.
3.inainteaza cererea pe adresa care o ai si precizeaza in cerere ca ai cunostiinta ca si-au schimbat adresa dar nu ti-au aduso la cunostiinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore neplatite erwan erwan imi puteti spune daca am sanse reale de a-mi recupera plata orelor suplimentare efectuate cu ani in urma. mentionez ca am ctr de munca semnat pe 6 ore iar in ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala Alex Iordanescu Alex Iordanescu Buna tuturor.Sunt nou pe aici asa ca daca ma exprim in locul nepotrivit sau fac mici greseli de postare sunt convins ca o sa ma intelegeti.ei si acum ... (vezi toată discuția)
Incetare cim oana_iacob77 oana_iacob77 Incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor in conformitate cu codul muncii , mai poate genera ulterior pretentii din partea partilor ? Ex ... (vezi toată discuția)