avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM

Incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor in conformitate cu codul muncii , mai poate genera ulterior pretentii din partea partilor ?
Ex : Eu ca salariata daca sunt de acord cu incetarea CIM cu acordul partilor ulterior mai pot emite pretentii , in sensul de a solicita angajatorului plata orelor suplimentare ?
Sau incetarea cu acordul partilor practic absolova partile de orice raspundere ulterioara ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 21 Iunie 2012
Faptul ca inceteaza contractul de munca in baza art 55 b nu exonereaza angajatorul de plata drepturilor salariale.
Daca nu va vor fi platite in prima faza puteti face o cerere catre angajator in acest sens (in dublu exemplar cu numar de inregistrare), apoi puteti sesiza ITM, apoi instanta, sau toate in acelasi timp.
Incetarea CIM duce la incetarea oricarei pretentii doar in sensul unor eventuale prejudicii ale salariatului respectiv angajator datorata incetarii CIM ( ex: anagajatorul are pierderi datorita faptului ca nu va poate inlocui ), in schimb in ceea ce priveste salariile restante si plata orelor suplimentare, incetarea CIM prin acordul partilor nu duce incetarea drepturilor fostului salariat in ceea ce priveste aceste sume.
@ oana_iacob77

Da, poate genera pretentii in termenul de prescriptie ... prin urmare, dreptul la actiune se prescrie in termen de 3 ani de cand trebuia sa va plateasca orele suplimentare ..

Niciun temei de drept al incetarii unui raport de munca nu poate exonera de raspundere partile in conditiile in care , in termen de prescriptie, se poate angaja raspunderea patrimoniala a partii care a cauzat celeilalte parti un prejudiciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale AndreeaVasilescu AndreeaVasilescu Buna ziua! In anul 2011 am fost angajata unei societati de avocatura. In fapt, de la data 01februarie2011, in drept (prin CIM inregistrat) din data de ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim dumitrucera dumitrucera Care este termenul in care poate fi contestata decizia de incetare a cim si cine o poate contesta-atat angajatul cat si angajatorul? In trecut, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Neplata in totalitate a salariului la incetarea cim Exorcitus68 Exorcitus68 Buna ziua! Problema in sine este neplata totala a salariului..Am fost angajat si am depus cererea de demisie cu preaviz in data de 2 mai, avand preavizul pana ... (vezi toată discuția)