avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala

Buna tuturor.Sunt nou pe aici asa ca daca ma exprim in locul nepotrivit sau fac mici greseli de postare sunt convins ca o sa ma intelegeti.ei si acum subiectul..
Am aflat intr-un mod tare neplacut printr-o pura intamplare ca seful meu vrea sa "scape de mine" incepand cu luna februarie.Adica mai pe scurt practica in firma asta este: "da-ti singur demisia incepand cu data de"
Acum intrebarile sunt : cum credeti ca ar trebui sa procedez in cazul in care vreau sa ma asigur ca acest "angajator" imi plateste 2 salarii compensatorii si imi acorda 20 de zile de preaviz.?
Daca nu am efectuat nici o zi de concediu din cele aferente acestui an , aceste vor fii platite?
Sunt obligat sa lucrez mai mult de 4 ore in perioada de preaviz?se plateste 100% aceasta perioada?
Mentionez ca in condica pe care o semnez zilnic nu se respecta niciodata programul de 8 ore prevazut in contractul de munca si sunt saptamani la rand in care lucrez fara zile libere.Orele suplimentare si zilele de sambata si duminica lucrate nu sunt remunerate financiar niciodata. In cazul in care depun o plangere la ITM stie cineva concret ce ar trebui sa contina aceasta?.Sau altfel spus e cineva dispus sa ma reprezinte in instanta in cazul in care hotarasc sa ii dau in judecata?

Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 13:07, 28 Ianuarie 2010
1. nu va poate forta nimeni sa va dati demisia daca nu vreti. este un act unilateral al dvs., si nu puteti fi fortat sa il scrieti/semnati.
2. pentru a obtine preaviz si salarii compensatorii (in contractul colectiv la nivel de firma ar trebui sa scrie cate anume) trebuie ca relatia de munca sa inceteze din motive care nu tin de pers. dvs., cel mai frecvent fiind desfiintarea postului dvs.
acesta va da si dreptul la somaj, pe cand demisia nu.
3. daca prmiti preaviz pentru desfiintare se post, aveti dreptul sa lipsiti 4h/zi de la program, pentru a va cauta un nou loc de munca (sau, la intelegere cu angajatorul, lucrati doar 10 zile din 20)
4. Pentru munca suplimentara neplatita / nerespectarea zilelor libere saptamanale va puteti adresa ITM (pentru sanctionarea firmei), si instantei de judecata pentru recuperarea banilor pentru acestea (in termen de 3 ani de cand trebuia sa fiti platit pentru ele)
5. la incetarea contractului (indiferent de motiv: demisie, etc.) concediul de odihna neefectuat va fi compensat in bani.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
art 74 CCM unic la nivel national
(2) in cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze
salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Daca va dati demisia, termenul de preaviz este cel convenit in CIM, dar nu mai mare de 15 zile calendaristice pentru personalul de executie si 30 de zile calendaristice ptr. personalul cu functii de conducere, conf art. 79 din codul Muncii leg. 53/2003.
Angajatorul poate renunta total ori partial la termenul de preaviz , specificand pe cererea de demisie ,, renunt la preaviz
zilele de CO aferent lunilor lucrate ar trebui platite.
Stiam ca se pot lucra 4 ore in perioada de preaviz, pentru a avea timp a va cauta alt serviciu, fiind platit cu norma intreaga, dar nu stiu temeiul legal
In ce priveste timpul lucrat peste program fara a fi platit, nu sunteti singurul!
Bun , in linii mari sunt lamurit si va multumesc mult pe aceasta cale pentru raspunsuri.
Acum....cum fac sa ii oblig sa imi plateasca retroactiv orele suplimentare lucrate?
Sunt zile in care am lucrat si 14-16 ore fara a mentiona cele de sarbatori legale in care deasemenea am lucrat program intreg.
Daca fac o plangere la ITM ce ar trebui sa contina ea?

Au cei de la ITM dreptul sa ceara la verificat condica de lucru?

Inca o data va multumesc respectuos!
Pentru obtinerea echivalentului orelor suplimentare platite trebuie sa va adresati cu o cerere de chemare in judecata tribunalului de la domiciliul dvs. Cat priveste condica de lucru, v-as sugera sa faceti o copie de pe aceasta in avans, daca puteti...s-ar putea sa dispara miraclos in timpul judecatii. In instanta, veti avea de contracarat argumentele clasice ale angajatorului, in sensul ca nu puteti demonstra ca orele suplimentare au fost efectuate la cererea angajatorului si/sau ca de fapt, propria ineficienta a determinat ramanerea dupa program. Multa bafta!

Alte discuții în legătură

Preaviz Anastasia Cristiana Anastasia Cristiana Sunt in preaviz. Stau cate 8 ore. Stiu ca in aceasta perioada ar trebui sa stau decat 4 ore conform Deciziei primite. In lege este obligatoriu sa lucrez in ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. (1) codul muncii gabi257 gabi257 Sunt contabila la o firma, care nu are inspector de personal. Am salariati ce nu si.au efectuat concediul de odihna pe anul acesta respectiv cota de 18 zile ... (vezi toată discuția)
Drepturi kabryo kabryo Preavizul este de 20 zile. In aceste zile are dreptul la 4 ore pe zi libere pt a-si cauta un alt loc de munca , sau cumulate la intelegere cu angajatorul. El ... (vezi toată discuția)