avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita sau plata despagubirilor
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita sau plata despagubirilor

buna
anul trecut(2010)am fost implicat intrun accident rutier pe un drum national in urma caruia mi-am distrus autoturismul.accidentul a avut loc in luna noiembrie,eu am lovit involuntar un animal aflat pe partea carosabila a drumuli national pe o raza fara marcaje de atentionare a conducatorului auto de prezentza a animalelor.Sa anuntat accidentul,sau facut toate demersurile(depistarea shi anuntarea proprietarului animalului,procesele verbale etc...).In urma constatarilor proprietarul animalului a recunoscut vina shi am cazut de comun acord sa ma despagueasca cu suma de 2500€...din aceasta suma la cateva zile dupa am primit 900€,dupa care proprietarul animalului a refuzat sami dea diferentza(motivand faptul ca nu are bani) shi tot odata a refuzat sa facem de comun acord un act notarial prin are sashi ia angajamentul ca pana la o anumita data imi va da diferentza de 1600€.In urma acestui fapt eu lam actionat in judecata....intrebarea mea este daca la finalul judecatii eu imi voi primi prin lege banii sau va trebui sa ashtept o executare silita...in cazul unei executari silite eu trebuie sa redeschid alt proces sa platesc din nou alte taxe sau intra deja in primele cheltuieli de judecata?In urma unei judecati silite in cat timp va fi obligat sa ma despagubeasca?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: comyar , utilizator 12:55, 12 Mai 2011
dupa obtinerea sentintei si raminerii sale irevocabile puteti incepe executarea silita prin intermediul unui executor judecatoresc - veti achita taxe legale si onorariul acestuia. aceste costuri sunt imputabile debitorului.

singura problema consta in solvabilitatea debitorului.
exact...este foarte important sa aiba bunuri/venituri ca sa il puteti executa deoarece altfel ramaneti cu hotararea irevocabila si nu va puteti recupera banii si mai si cheltuiti cu executarea hotararii.
"La finalul judecatii", instanta va pronunta o hotarare.

Daca prin acea hotarare, paratul va fi obligat la plata unor sume (despagubiri, cheltuieli de judecata, onorariu avocat etc.) si nu le va achita de buna/voie, iar acea hotarare va ramane definitiva ori/sau irevocabila, veti putea sa apelati la un executor judecatoresc pentru executarea silita a debitorului-situatie in care, veti avansa alte cheltuieli privind executarea.

Mai bine incheiati o tranzactie cu paratul in fata instantei-am inteles ca acesta recunoaste datoria.Stabiliti impreuna detaliile tranzactiei (data platii despagubirii, modalitatea de plata, sanctiunea ce intervine in situatia in care partea nu-si respecta obligatia-dupa caz, etc.).
debitorul este solvabil(parerea mea)este fermier din statisticile anaf de pe net am descoperit ca are aprox 30 bovine shi 350 caprine +2 auto shi alte proprietati....in cazul unei executari silite cat poate dura pana la despagubire?Procesul este in curs aflanduse la al 2 lea termen,la primul a fost schimbat locul de judecata...deocamdata nu avem o hotarare judecatoreasca...cat termen ii poate da judecatorul pentru plata in urma hotararii judecatoreshti pentru a nu se ajunge la o executare silita?.
multumesc anticipat
multumesc tuturor pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Despagubiri comyar comyar buna in urma unui accident rutier pe un drum national mia fost distrusa mashina in proportie de 40%,intrant in contact cu un animal intro zona fara indicator ... (vezi toată discuția)
Recuperare costuri executare cuziamusia cuziamusia Buna ziua In civil, in calitate de reclamant am obtinut succesiv sentinte favorabile la judecatorie, tribunal si curtea de apel. In fiecare sentinta partea ... (vezi toată discuția)
Partaj- executare ionut c ionut c Buna ziua! In procesul de recurs -partaj,fosta sotie a cerut un termen pt lipsa de aparare.Cererea a fost respinsa,iar recursul a fost constatat nul,intrucat ... (vezi toată discuția)