Buna ziua
In civil, in calitate de reclamant am obtinut succesiv sentinte favorabile la judecatorie, tribunal si curtea de apel. In fiecare sentinta partea parata este obligata sa-mi plateasca cheltuielile de judecata si taxele pe care a trebuit sa platesc. Dupa ce a pierdut si la curtea de apel partea parata nu a mai continuat cu apelarile iar hotararea de la curtea de apel a devenit irevocabila. Am inteles ca acum trebuie sa platesc un executor care sa oblige partea parata sa-mi plateasca succesivele cheltuieli si taxe pe care eu a trebuit sa le platesc.
Sfatuiti-ma va rog cum sa procedez pt a putea recupera si cheltuielile pe care voi fi nevoit sa le fac cu executarea.
Teoretic si legal pentru a putea executa hotararea judecatoreasca ramasa definitiva,trebuie sa apelati la executor responsabil domiciliului debitorului dvs
Executorul judecatoresc in baza cererii dvs si a hotararii judecatoresti definitive urmeaza sa demareze procedura de investire a executarii silite sa desfasoare acte si actiuni impotriva debitorului
Practic ,recuperarea sumelor dispuse de instanta sunt conditionate de starea de solvabilitate a debitorului dvs,daca acesta detine bunuri in evidenta asupra carora sa fie dispua procedura de executsre silita
Exista numeroase cazuri cand ,desi exista hotarari judecatoresti definitive,partile interesate nu pot recupera sumele dispuse de instanta ca urmare a invocarii starii de insolvabilitate de catre debitori
daca suma de recuperat e de circa 6.000lei, debitorul are salariul minim si nu plateste datoria dar detine o locuinta in valoare de circa 100.000lei in copropietate cu mine (50%) pot cere punerea sub sechestru asigurator a partii debitorului?
In acest moment nu se poate face iesire din indiviziue pt ca dreptul meu de proprietate asupra imobilului inca nu este inscris la OCPI.
Va explic: Ultima sentinta, cea a curtii de apel, a devenit irevocabila doar de cateva zile si stabileste definitiv ca eu sunt coproprietar al imobilului impreuna cu debitorul, dar in acest moment la OCPI apare doar debitorul ca proprietar a imobilului. Intentia mea era ca in urmatoarele zile sa merg cu sentinta irevocabila si sa inregistrez dreptul meu de proprietate, apoi sa cer iesirea din indiviziune.
In situatia data, este mai bine sa cer executarea debitorului si stabilirea sechestrului asigurator mai intai si dupa acea sa-mi inscriu dreptul de proprietate asupra imobilului?
Mentionez ca mentionata sentinta irevocabila nu stabileste doar ca eu sunt coproprietarul mentionatului imobil impreuna cu debitorul si il obliga pe acesta la plata unor cheltuielilor de judecata de circa 6.000lei catre mine, de asemeni il obliga pe debitor si la plata unor taxe si cheltuieli catre stat in suma totala de circa 7.000lei. Deci si statul va trebui sa execute acelasi debitor in baza aceleasi sentinte si probabil ca va cere si impunerea sechestrului asigurator asupra unicului imobil.
Cum ma sfatuiti sa procedez? Imi inscriu dreptul de proprietate si apoi cer executarea? Nu mai cer executarea si imi inscriu dreptul de proprietate?
Cer executarea si sechestrul asigurator, astept ca si statul sa ceara executarea si sechestrul asigurator apoi imi inscriu dreptul de proprietate?