avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... nelamurire...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

nelamurire...

in 10 aprilie 2008 mi-a fost retinut permisul de conducere pt producerea unui accident rutier sub conducere in stare de ebrietate cu daune materiale si fara victime. Mi s-a retinut permisul de conducere si mi s-a intocmit dosar penal,(aveam 0.67 la alcooltest si la sange inca nu mi sa spus)Intrebarea mea ar fi urmatoare: daca au trecut deja trei luni de cand mi s-a retinut permisul si nu am mai primit nici un rezultat de la politia rutiera ar fi posibil sa-mi restituie permisul de conducere inapoi si daca nu de ce dureaza atata.Multumesc si astept un raspuns daca poate cineva sa ma lamureasca.
Cel mai recent răspuns: ContSters56628 , utilizator 13:42, 8 Iulie 2008
Fapta fiind urmarita ca infractiune, permisul de conducere va este suspendat pentru o perioada de 90 de zile. Daca veti fi gasit vinovat si condamnat definitiv, atunci permisul se anuleaza(art.114 alin.1 lit.b din OG 195/2002). Daca nu ati fost citat la politie pentru a fi audiat, indicat ar fi sa va interesati in ce stadiu se afla cercetarile si daca dosarul a fost inaintat la parchet.
Stimate domn,
din experienta mea, urata, cu un astfel de dosar v-as sfatui sa va adresati instantei pentru a se pronunta asupra masurii retinerii permisului. Este adevarat ca este vorba de infractiune si nu de contraventie. Insa cercetarile pot dura si doi ani. Deocamdata opereaza prezumtia de nevinovatie. Pana cand instanta (in cazul trimiterii in judecata) se pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei, faceti o actiune in obligatia de a face - restituire permis; si numai instanta poate dispune in acest caz restituirea sau retinerea.
Incercati sa le invocati si normele europene - termen rezonabil, etc.


Art. 87. -
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.


Art. 102. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

Art. 111. -
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi la art. 102 alin. (3), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.

Ati fost depistat cu o alcoolemie de 0,67 in aerul expirat. Sigur ca imbibatia alcoolica din sange depaseste limita de 0,8 dintre contraventie si infractiune. asadar Dvs. ati savarsit o infractiune chiar daca au rezultat numai pagube materiale.
Permisul de conducere vi s-a retinut im mod legal si vi s-a suspendat dreptul de a conduce pe perioada cercetarii.
Imi permit sa il completez pe dl Cioan: si nici ca o sa il mai vezi, decat atunci cand va trece termenul de 1 an de la ramanerea definitiva a sentintei de condamnare. Eu am condus baut si nu am avut nici un incident si tot am luat-o in "freza". Si cu calcul retroactiv rezultat de 0.3 la mie IN SANGE (adica mult sub acel 0.8 penal!!!).
Poti proceda si cum spune Iuliaro2006, dar ti-o pui singur de mamaliga. Mai bine stai cuminte si cauti salvatori pentru calcul retroactiv. Costa, dar merita. Sau astepti cu rabdare pana trece termenul legal la care poti da din nou examen

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat tequila tequila in data de 24 mai 2009 am fost oprit de politia rutiera.am fost testat cu aparatul etilotest si mi-a iesit 0.43 alcool pur in aer,am mers ... (vezi toată discuția)
Buna seara va cer sfatul intr-o problema de conducere sub influenta alcoolului elenarada21 elenarada21 persoana in cauza ma minte si vreau sa aflu adevarul de la cineva competent.Incidentul sa produs in zona ORHIDEA a fost oprit de un echipaj pus sa sufle in ... (vezi toată discuția)
Dovada de circulatie permis suspendat pentru alcoolemie cryssa_pink cryssa_pink Buna ziua, Am urmatoarea situatie, unchiul meu a facut un accident doar cu daune materiale, iar altestarea cu etilotestul avea alcoolemie 0,86. I-au ridicat ... (vezi toată discuția)