avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... \"in dubio pro reo\", cauza Anghel contra Romaniei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

"in dubio pro reo", cauza Anghel contra Romaniei

in ce conditii se poate invoca cauza Anghel contra Romaniei si principiul "in dubio pro reo" in cazul plangerii impotriva pv de contraventie ? am citit despre ele pe net sar sunt nelamurit. am pierdut procesul la prima infatisare, hotararea a fost postata pe portalul just.ro dar nu mi-a ajuns acasa comunicarea sa vad motivarea respingerii. este data "irevocabila", inseamna ca nu mai pot face recurs ? cand am consultat dosarul inainte de inceperea sedintei am vazut ca politia a depus la dosar o intampinare si 4 fotografii cu toate ca in pv scria ca am fost filmat video. din fotografii nu se poate distinge nici macar tipul masinii, nu mai spun ca nr de inmatriculare nu se vede absolut deloc . atunci am solicitat instantei ca bpr sa depuna alte dovezi din care sa rezulte cu certitudine ca autoturismul din fotografii este cel din pv si atunci am invocat cazul Anghel contra Romaniei. nu stiu daca a fost invocat corect in acest caz, dar din spetzele citite pe net am inteles ca nu se poate da o hotarare daca nu se demonstreaza fara dubii vinovatia celui in cauza. intr-una din foto se vede ca era un individ pe trecerea de pietoni in spatele masinii mele, dar am solicitat inregistrarea video intrucat asa scrie in pv iar din fotografii nu se poate decide dinamica desfasurarii evenimentului. concret, mai am vreo sansa sa fac recurs la vreo instanta superiora ? cu motivarea ca in intampinarea bpr scrie ca "contraventia a fost constatata in mod direct de catre agentul constatator iar inregistrarea video constituie un mijloc de proba in sustinerea celor constatate de catre politist", in drept, agentul constatator nu a constatat in mod direct intrucat agentul constatator din pv este cel care a intocmit pv-ul, neavand posibilitatea sa vada incalcarea reg de circulatie (ag constatator care a constatat in mod direct este cel din masina de politie) si faptul ca in conformitate cu art 3.5.1 din norma de metrologie leg NML 021-05 inregistrarile efectuate trebuie sa contina "imaginea autovehicului din care sa poata fi pus in evidenta numarul de inmatriculare" .. s-au sa ma potolesc si sa :(( o luna acasa ?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:49, 16 Mai 2011
fiind irevocabila nu mai aveti cale ordinara de atac.
tribunalul nu este o instanta superioara judecatoriei ? nu pot deschide acolo o actiune ptr anularea hotararii judecatoresti?
Simplu: ptr ca legea nu va ofera acest drept (art.118 din OUG 195).
fiind data in prima sedinta direct irevocabila se mai comunica sau nu se mai comunica hotararea acasa? am vazut ca sunt polemici privind aceasta comunicare a hot. definitive si irevocabile partilor. Legea 276 din 7 iulie 2009 (Legea 276/2009) privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru:....
10. Dupa articolul II se introduce un nou articol, articolul III, cu urmatorul cuprins:
"Art. III. - Hotararile judecatoresti irevocabile se comunica partilor."
care este modalitatea de depunere a permisului la politie daca nu ti-a fost comunicata hot def si irevocabila?
matahachiro a scris:

Simplu: ptr ca legea nu va ofera acest drept (art.118 din OUG 195).


Pentru ca tot s-a adus vorba de cauza Anghel si de CEDO, trebuie sa tinem cont ca CEDO recunoaste dublul grad de jurisdictie (art. 2 din Protocolul nr. 7), dar in materie penala ce e drept

Fara doar si poate, contraventiile constatate si sanctionate potrivit OUG nr. 195/2002, respectiv cele constatate si sanctionate de L. 61/1991 (care de altfel a si facut obiectul analizei Curtii de la Strasbourg in cauza Anghel, dupa cum ne aducem aminte), intra in categoria contraventilor pe care CEDO le-a considerat a fi "acuzatii penale", chiar si in lipsa unui mecanism care sa transforme amenda contraventionala in inchisoare contraventionala [conform unei alte hot. pronuntate de CEDO]

Fata de acest aspect, observati ca exact in cazul acestor contraventii ("acuzatii penale", dupa cum spune CEDO), li s-a restrans contravenientilor-contestatari, dreptul ca o jurisdictie superioara sa analizeze legalitatea si temeinicia hotararii prin care a fost respinsa plangerea contraventionala si pe cale de cosecinta stabilita vinovatia petentului sub aspectul comiterii contraveniei pentru care i s-a aplicat sanctiunea, or, in acest caz, in opinia mea este un vadit conflict de constitutionalitate a disp. art. 118 OUG 195/2002 in raport de art. 129 din Constitutie. [cu privire caile de atac a se vedea jurisprudenta CCR],

Intr-adevar legiuitorul are libertatea sa reglementeze cazurile si conditiile in care se exercita caile de atac, cu conditia ca aceasta libertate de reglementare sa nu aduca atingere normelor şi principiilor privind drepturile şi libertăţile fundamentale şi a celorlalte principii consacrate atât prin Legea fundamentală , cât şi prin actele juridice internaţionale la care România este parte ;)

Cu stima,
Andrei PAP
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
andrei_pap87, utilizator

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal - articol scris gresit eduard100 eduard100 Buna seara, se poate anula prin contestatie un proces verbal de constatare si sanctionare a unei contraventii (Politia Locala) daca articolul scris de agent nu ... (vezi toată discuția)
Proces verbal ridicare autoturism Radu_Andrei Radu_Andrei Pe 3 iulie mi s-a ridicat ,azi am primit P.V. acum vin si intrebarile: Daca in P.V. nu se dispune imobilizarea(ridicarea)vehiculului este nula ridicarea? Mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am fost amendat cu 6×145=870 lei iar la descrierea ... Mihai/2061 Mihai/2061 Buna ziua, am fost amendat cu 6×145=870 lei iar la descrierea faptei scrie ca am condus si la intersectie nu m-am incadrat corespunzator directiei de mers ... (vezi toată discuția)