Pe 3 iulie mi s-a ridicat ,azi am primit P.V. acum vin si intrebarile:
Daca in P.V. nu se dispune imobilizarea(ridicarea)vehiculului este nula ridicarea?
Mai poate dispune altcineva ridicarea in afara de BPR?
Mai poate exista alt PV?
Si inca ceva,P.V. este intocmit in lipsa si nu exista martor asistent,dar exista o inregistrare ,este nul?
Practica judiciara a aratat ca in lipsa contravenientului la intocmirea PV de contraventie , daca agentul constatator nu respecta obligatia legala de a insera un martor care sa ateste incheierea PV in lipsa , sau in lipsa unui martor , sa precizeze motivele care au stat la baza incheierii acestuia intr-o asemenea maniera , legalitatea si temeinicia procesului verbal nu poate fi retinuta , astfel ca , se impune admiterea plangerilor si anularea PV ( art 19 - Og 2/2001 ).
Potrivit OUG 195/2002 , politia rutiera este singura in masura sa dispuna imobilizarea vehiculelor .
Multe HCL-uri sunt promovate cu incalcarea legii , insa pana la constatarea nelegalitatii acestora de catre instanta de contencios administrativ , se bucura de ..."legalitate" .
Plangerea contraventionala se depune la judecatoria competenta teritorial , in 15 zile de la primirea PV .
In dezvoltarea motivelor plangerii , urmariti si indeplinirea conditiilor de forma si fond ale PV instituite de legiuitor , prin art 16 , 17 respectiv 19 din Og nr 2/2001 .
Dispozitiile art 19 din Og nr 2/2001 sunt destul de clare ... Evident ca o caseta video nu va putea semna in procesul verbal la rubrica " Martor " din josul formularului , in cazul in care vorbim despre diverse contraventii , altele decat cele prevazute de OUG 195/2002 .
Singura exceptie cand nu este necesara confirmarea de catre un martor este cea prevazuta in art 109 al 2 din OUG 195/2002 " Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei" cu referire la art 109 al 3 din aceeasi ordonanta de urgenta " În cazurile prevăzute la alin.2, procesul verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul – verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori" , insa aceste prevederi au aplicabilitate doar daca contraventiile retinute prin procesul verbal isi gasesc incadrarea in OUG 195/2002 .
Trebuie vazut unde ati fost incadrat ptr faptele dvs .