avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare cladire
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare cladire

Buna ziua,

Am achizitionat un spatiu de la Primarie cu destinatia pt.cabinet medical (spatiul se afla in incinta unei policlinici).Aici imi desfasor activitatea de medic de familie.
Care este durata de amortizare a acestui spatiu, avand in vedere ca acesta este vechi( nu stiu exact ce vechime are, dar exista si acum 20 ani).

Va multumesc si astept raspunsuri!:)
E destul de important sa aflati macar anul exact in care a fost contruita cladirea din care face parte si camera dumneavoastra pentru ca nu se aplica acelas mod de amortizare fata de o cladire noua.
Cladirea a fost construita acum 35 de ani.:(
In mod normal atunci cand ati cumparat camera din cladire, fostul proprietar trebuie sa va furnizeze toate datele legate de anul de constructie si de amortizarea inregistrata la zi. In momentul preluarii de dumneavoastra se va completa corect anul in care a fost dat in folosinta cladirea , iar amortizarea din perioada respectiva se inregistreaza intr-un cont in afara bilantului. Dumneavoastra veti amortiza doar restul anilor ramasi de la punerea in functine pana la expirarea termenului de amortizare.
Perioada normala de amortizare a cladirilor obisnuite este de 50 de ani.
Codul din catalogul mijloacelor fixe pt cabinetul d-voastra este 1.6.2. Construcţii pentru învăţământ; ştiinţă; cultură şi artă; ocrotirea sănătăţii; asistenţă socială; cultură fizică şi agrement si durata de utilizare este intre 40-60 ani .
D-l George Neagu v-a explicat ca puteti amortiza in perioada ramasa.
D-voastra puteti amortiza in oricare termen intre 5 ani si 25 ani in functie de veniturile obtinute anual si de planificarea impozitului pe venit pe care doriti sa-l achitati catre stat .
Pentru un impozit cat mai mic - amortizati in 5 ani, etc
Bine ca nu exista cladiri mai vechi de 50 ani! Altfel, va dadea statul bani.

Lasand gluma deoparte, durata de utilizare se ia in calcul de la data achizitiei si nu de la data la care cladirea a fost construita.

Alte discuții în legătură

Amortizare cripa40 cripa40 daca peste 40 ani aceasta cladire este cumparata de un alt cumparator va fi amortizata inca 40 ani (este vorba de cladirea data in folosinta in 1978)? (vezi toată discuția)
Amortizare cladire reevaluata-ani- stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare:in cati ani se amortizeaza: - o cladire veche cumparata; -o cladire noua; -o cladire reevaluata. Multumesc si o zi ... (vezi toată discuția)
Durata normala de utilizare bunuri achizitionate in spatiu inchiriat? Bife Bife Ce durata normala de utilizare vor avea bunurile achizitionate intr-un spatiu inchiriat? Durata contractului de inchiriere sau durata din catalogul de ... (vezi toată discuția)