avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... boala profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

boala profesionala

Buna ziua,

Lucrez ca telefonista de 20 de ani si de 2 ani am fost diagnosticata cu hipoacuzie, as vrea sa stiu daca in urma disponibilizarii , vreau sa ma pensionez medical si simultan cu pensia sa pot primi si indemnizatie pentru boala profesionala
Cel mai recent răspuns: channah , utilizator 14:39, 9 Ianuarie 2011
Potrivit prevederilor Legii 319/2006 privind securitatea muncii, SECŢIUNEA a 3-a,Bolile profesionale sunt reglementate astfel:
"ART. 33
În sensul prevederilor art. 5 lit. h), afecţiunile suferite de elevi şi studenţi în timpul efectuării instruirii practice sunt, de asemenea, boli profesionale.
ART. 34
(1) Declararea bolilor profesionale este obligatorie şi se face de către medicii din cadrul autorităţilor de sănătate publică teritoriale şi a municipiului Bucureşti.
(2) Cercetarea cauzelor îmbolnăvirilor profesionale, în vederea confirmării sau infirmării lor, precum şi stabilirea de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri se fac de către specialiştii autorităţilor de sănătate publică teritoriale, în colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de muncă.
(3) Declararea bolilor profesionale se face pe baza procesului-verbal de cercetare.
(4) Bolile profesionale nou-declarate se raportează lunar de către autoritatea de sănătate publică teritorială şi a municipiului Bucureşti la Centrul naţional de coordonare metodologică şi informare privind bolile profesionale din cadrul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, la Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară Bucureşti, precum şi la structurile teritoriale ale asigurătorului stabilit conform legii."
In normele metodologice de la acesta lege, respectiv HG 1425/2006, bolile profesionale sunt reglementate astfel:
"Art. 149
Bolile profesionale, precum şi suspiciunile de boli profesionale se vor semnala obligatoriu de către toţi medicii care depistează astfel de îmbolnăviri, indiferent de specialitate şi locul de muncă, cu prilejul oricărei prestaţii medicale: examene medicale profilactice, consultaţii medicale de specialitate.
Art. 150
(1)Medicul care suspectează o boală profesională completează fişa de semnalare BP1, prevăzută în anexa nr. 19, şi trimite bolnavul cu această fişă la unitatea sanitară de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, în vederea precizării diagnosticului de boală profesională.
(2)Medicul specialist de medicina muncii examinează bolnavul, stabileşte diagnosticul de profesionalitate şi completează fişa de semnalare BP1 pe care o trimite oficial la autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de maximum 7 zile de la precizarea diagnosticului de profesionalitate.

SECŢIUNEA 7: Cercetarea bolii profesionale
Art. 151
După primirea fişei de semnalare BP1, medicul specialist de medicina muncii din cadrul autorităţii de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti cercetează în termen de 7 zile, având în vedere ruta profesională, cauzele îmbolnăvirii profesionale.
Art. 152
Cercetarea se face în prezenţa angajatorului sau a reprezentantului acestuia ori, după caz, a persoanelor fizice autorizate în cazul profesiilor liberale, conform art. 34 alin. (2) din lege.
Art. 153
Cercetarea are drept scop confirmarea sau infirmarea caracterului profesional al îmbolnăvirii respective şi se finalizează cu redactarea şi semnarea procesului-verbal de cercetare a cazului de boală profesională, prevăzut în anexa nr. 20.
Art. 154
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională este semnat de toţi cei care au luat parte la cercetare, conform competenţelor, menţionându-se în mod special cauzele îmbolnăvirii, responsabilitatea angajatorilor şi măsurile tehnice şi organizatorice necesare, pentru prevenirea unor boli profesionale similare.
Art. 155
(1)În situaţia în care angajatorul sau reprezentantul acestuia ori, după caz, persoana fizică autorizată în cazul profesiilor liberale sau inspectorul de muncă ori lucrătorul sau asigurătorul nu sunt de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare ori cu măsura tehnică sau organizatorică formulată, se pot adresa, în scris, în termen de 30 de zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare a cazului de boală profesională, Comisiei de experţi de medicina muncii acreditaţi de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi de Ministerul Sănătăţii Publice.
(2)Componenţa şi atribuţiile Comisiei de experţi vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului sănătăţii publice.
Art. 156
Soluţiile adoptate în aceste situaţii vor fi comunicate în scris celor interesaţi, în termen de 20 de zile de la data primirii contestaţiei.
Art. 157
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boală profesională se înmânează angajatorului, medicului care a semnalat îmbolnăvirea pentru evidenţa îmbolnăvirilor profesionale şi pentru a urmări realizarea măsurilor prescrise, precum şi medicului de medicina muncii din autoritatea de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.
Art. 158
Pe baza confirmării caracterului profesional al îmbolnăvirii, medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea declară cazul de îmbolnăvire profesională, completând fişa de declarare a cazului de boală profesională BP2, prevăzută în anexa nr. 21."
In anexa nr. 22 este prevazuta si hipoacuzia ca boala profesionala. In mod normal, cu ocazia efectuarii examenelor medicale periodice (atat timp cat ati fost salariata ar fi trebuit sa se depisteze aceasta boala, iar medicul de medicina muncii cu care unitate dvs. avea contract sa demareze procedura de semnalare a bolii profesionale si ulterior de declarare. Daca inca sunteti salariata, cu diagnosticul pus de medic puteti sa va adresati medicului de medicina muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca de care apartineti in vederea demararii procedurii.
In mod normal o astfel de boala ar fi trebuit sa fie diagnosticata si cu ocazia analizelor medicale periodice, moment in care medicul de medicina muncii ar fi trebuit sa va acorde un Aviz de munca "apt conditionat sau inapt" in functie de constatri. De asemenea unitatea ar trebui sa fie in posesia unei evaluari de riscuri, iar in functie de riscurile identificate, se recomanda si analizele periodice pe care trebuia sa le faceti (examen audiometric, etc.).
Daca se constata ca boala de care suferiti este o boala profesionala, atunci veti beneficia de o indemnizatie acordata in baza LEGE nr. 346 din 5 iunie 2002 (*actualizata*) privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale (actualizata pana la data de 1 ianuarie 2007*). In masura in care angajatorul are si o polita de asigurare, veti beneficia si de o prestatie baneasca din partea societatii de asigurari.
Important este insa sa dovediti ca este o boala profesionala.
buna ziua,va rog spune-ti daca am dreptul sa fiu scutita de cursuri la facultate si sa particip doar la examene in sesiune avand hipoacuzie medie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc să dau firma în judecată Felix Moga Felix Moga V-am deranjat cu acest subiect acum câteva luni în urmă. Între timp am mai aflat câte ceva, amănunte care îmi dau de furcă. Spre pildă Legea 319 din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am fost operata în urma cu câteva luni de sindrom ... marsta marsta Buna ziua, am fost operata în urma cu câteva luni de sindrom de tunel carpian. Astăzi am văzut într un document ca este considerata si ca se declara ca ... (vezi toată discuția)
Radiatii x si probleme de sanatate MATEILEONARD MATEILEONARD AM LUCRAT LA UN APARAT DE RADIATII X PT. CONTROL COLETE.NU AM PRIMIT IN ACEST TIMP SPOR DE RADIATII SI AM AVUT NUMEROASE PROBLEME DE SANATATE. DE ALTFEL NU AU ... (vezi toată discuția)