Verisoara mea a fost prinsa intr-un supermarket avand in geanta o crema de fata in valoare de 20 lei neachitata. A fost chemata politia, s-a restituit produsul si s-a intocmit dosar penal. Din discutia ulterioara cu politistul care a instrumentat cazul i s-a comunicat ca dosarul a fost trimis la parchet si sa stea linistitita ca propunerea a fost NUP cu amenda administrativa. Ulterior verisoara a fost la parchet sa afle numele procurorului la care s-a repartizat dosarul. Doamna grefier a spus ca nu are timp sa comunice fiecarei persoane care solicita numele procurorului de caz. Va rog sa-mi spuneti cum sa procedeze ca sa afle numele procurorului si in ce masura procurorul respecta propunerea politistului.
Fiind vorba despre pareri diferite , sunt de acord cu d-ra O.Ilie , colega noastra de forum , este vorba despre o infractiune consumata , nu despre o tentativa la infractiunea de furt calificat.
Daca invinuita nu are antecedente penale , daca a amnifestat sinceritate , prejudiciul fiind mic si acoperit prin restituirea bunurilor sustrase , i se va aplica acesteia o sanctiune cu amenda procurorului,conf .art 18/1 c.pen.
Oricum numele procurorului , chiar nu avea importanta ,indiferent cine ar fi acesta ,el trebuie sa aplice legea
Este posibil sa opteze si spre forma de participatie tip, respectiv furt calificat; rationamentul meu a fost bazat pe faptul ca au intampinat-o agentii de paza in timp ce a trecut casa de marcat( de obicei asa se procedeaza) ; insa inca nu parasise incinta magazinului ( aici iar lipsesc date asupra perimetrului magazinului) , insa pentru ca procurorul sa poata aplica linistit 18 cu 91 CP intr-o infractiune mai ales de genul agravat cum este furtul calificat poate motiva in actul de neincepere cu o tentativa. Atentie mare insa intre tentativa si desistare, nu am pomenit in nici o clipa ca intentia respectivei nu a fost de a sustrage obiectul. O umila parere.
Daca dosarul a fost inaintat parchetului fara ca verisoara dvs. sa fie audiata in calitate de invinuit, inseamna , mai mult ca sigur, ca solutia propusa este de NUP ( neinceperea urmaririi penale).
Daca ar fi fost audiata in cauza in calitate de invinuit ( in prezenta obligatorie a unui aparator din oficiu sau ales), se punea problema administrarii unei sanctiuni administrative pecuniare.
Ce urmeaza dupa nup?
george70
Am aflat prin intermediul avocatului ca la dosarul meu prin care eram acuzat de delapidare politistul a pus rezolutia de NUP trimitandu-l la parchet. Cam ce ar ... (vezi toată discuția)