Buna ziua
Lucrez de 12 ani intr-o companie, si ocup o pozitie de management. As dori sa stiu care sunt obligatiile firmei in situtia in care am fost informata de rrstructurarea pozitiei. In plus as dori sa stiu daca pot face ceva impotriva acestei decizii-care e comunicata doar verbal deocamdata- in conditiile in care m-am intors din concediul de maternitate de 3 luni, copilul avand acum doar 10 luni deci sunt inca in cei 2 ani in care pot beneficia de cic. Apreciez in raspuns rapid. Multumesc.
1. Puteti suspenda c.i.m. pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului ..in speta, veti putea reintra in CCC.
2. Daca acceptati disponibilizarea, atunci societatea are doua solutii:
- va emite instiintarea de preaviz si la terminarea preavizului decizia de concediere
sau
- va emite decizia de preaviz care va cuprinde perioada de preaviz , data intrarii in preaviz si data incetarii c.i.m.
3. Preavizul este de 20 de zile lucratoare.
4. Decizia de concediere se contesta la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
5. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Buna ziua, multumesc pt raspuns. Am adaugat pe text cateva intrebari pentru a avea o intelegere mai buna:
1. Puteti suspenda c.i.m. pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului ..in speta, veti putea reintra in CCC. - Este un drept intrarea in CCC in caz de restructurare sau depinde de angajator aceasta decizie? In sensul ca pot intra in CCC numai prin intelegere mutuala si fara a semna decizia de disponibilizare?
2. Daca acceptati disponibilizarea, atunci societatea are doua solutii:
- va emite instiintarea de preaviz si la terminarea preavizului decizia de concediere
sau
- va emite decizia de preaviz care va cuprinde perioada de preaviz , data intrarii in preaviz si data incetarii c.i.m. Acceptarea disponibilizarii presupune semnarea de catre mine a deciziei de concediere?
Data incetarii CIM este data la care copilul face 2 ani ?
Decizia de restructurare stiu ca trebuie aprobata de CEO si ca trebuie sa aiba un plan financiar bine justificat. Este corect ?
3. Preavizul este de 20 de zile lucratoare.
4. Decizia de concediere se contesta la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare. Cand pot deschide actiune legala ?
5. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
1. Este un drept al persoanei care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatia respectiva.
Potrivit art.25 alin.1 din OUG nr.111/2010, angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului ....., perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
2. Acceptarea disponibilizarii - in acest caz , m-am referit la situatia in care nu mai doriti sa fiti salariata acelui angajator ...iar contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz si nu la data implinirii varstei de doi ani a copilului.
Restructurarea unui post se aproba de conducerea angajtorului, AGA sau C.A.
3. Decizia de concediere se contesta intr-un termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicarii acesteia.