BUNA ZIUA, VA ROG SA MA AJUTATI!
SUNT IN CONCEDIU PENTRU CRESTEREA COPILULUI DE PANA LA 2 ANI, SUNT ZVONURI CA LA SOCIETATEA LA CARE LUCREZ SE VOR FACE DISPONIBILIZARI. CE SANSE SUNT SA SCAP DE ACESTE DISPONIBILIZARI? COPILUL S-A NASCUT PE DATA DE 03.08.2011, DISPONIBILIZARILE SUNT PROGRAMATE CU DATA DE OCTOMBRIE 2012. MULTUMESC!
Am optat pentru 2 ani de concediu.
Dupa cat timp de la reangajare ma vor disponibiliza?Exista un termen?Disponibilizarea, in cazul in care nu se desfiinteaza postul, si vor ramane alti colegi alesi pe alte criterii decat cele de competenta, cum poate fi contestata?
1. - In perioada cat sunteti in CCC aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica sunteti tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. Dar pana in august 2013 mai este destul timp si nu se stie ce modificari legislative vor mai fi.
5. Daca locul de munca este desfiintat in timp ce sunteti in CCC atunci dupa revenire va acorda preavizul si apoi veti fi concediata (ar dura cam o luna de zile).
6. - Nu puteti sa contestati decizia de concediere pe motiv ca sunteti mai competenta profesional decat altii pe acelasi post.
- Angajatorul concediaza sau mentine pe cine vrea el, el este raspunzator daca nu face alegerea corecta.
Buna.
Rebeka38
Am o intrebare la dumneavoastra eu sant in concediu crestere copil si as vrea sa va intreb dupa ce termin CCC pot sa intru in somaj? (vezi toată discuția)