avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intoarcere din concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intoarcere din concediu ingrijire copil

Buna ziua

Am nascut in august 2010 si am beneficiat de concediul de ingrijire copil de doi ani, urmand a ma intoarce la serviciu in ziua urmatoare implinirii celor doi ani.
In situatia in care angajatorul doreste sa ma disponibilizeze, in ce conditii o poate face si ce obligatii are fata de mine ?( salarii compensatorii, preaviz, perioada de sase luni, etc)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:09, 23 Iulie 2012
Intrucat ati intrat in CCC sub incidenta OUG nr.148/2005, la revenirea din CCC angajatorul poate decide concedierea dvs ...OUG nr.148/2005 nu prevede nicio masura de protectie pentru persoanele care revin din CCC .

La revenire , angajatorul va va inmana instiintarea de preaviz , urmanb ca la terminarea acestuia sa emita decizia de concediere.
Timpul de munca pe perioada de preaviz este cel mentionat in c.i.m, daca nu exista dispozitii contrare in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

De asemenea, salariile compensatorii se acorda in conditiile in care acordarea acestora este reglementata in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.
Multumesc!
Daca am inteles bine, procedura ar fi urmatoarea:
Eu trebuie sa inaintez abgajatorului o cerere prin care sa imi manifest intentia de a ma intoarce la serviciu, iar el este obligat sa respecte prevederile contractului colectiv de munca aplicabil angajatorului, in caz de disponibilizare?
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea la munca din concediul de crestere al copilului conform og 148/2005 aeolyn_tca aeolyn_tca Buna ziua, eu am intrat in concediul de crestere al copilului in septembrie 2010, conform OG 148/2005. Ma voi intoarce la munca in septembrie anul acesta. ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii + somaj in caz de desfiintare post la revenirea din concediul de crestere copil de 2 ani. Elbi28 Elbi28 Am dreptul la cel putin un salar compensatoriu + somaj daca mi se desfiinteaza postul de lucru dupa cei 2 ani de concediu crestere copil? Mentionez ca firma nu ... (vezi toată discuția)
Procedura desfiintare post la intoarcerea din concediu maternal loryb2011 loryb2011 Buna ziua, Doresc sa stiu care este procedura in cazul in care postul nu mai este valabil la intoarcerea din concediu maternal. Daca se ofera un alt post ... (vezi toată discuția)