Buna ziua,
eu am intrat in concediul de crestere al copilului in septembrie 2010, conform OG 148/2005. Ma voi intoarce la munca in septembrie anul acesta. Intrebarea mea este : sunt protejata 6 luni de la revenirea la munca impotriva concedierii?
In legea noua stiu ca este stipulata aceasta " protectie"; dar nu am gasit nicaieri referiri la legea veche?
Multumesc!
1. - In OUG 148/2005 nu exista precizat ca angajatorul este obligat sa mentina o perioada pe salariata care vine din CCC.
- Aceasta prevedere era cuprinsa in CCMUNN pe anii 2007-2010 (acum nu mai exista CCMUNN).
2. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
3. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
4. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.