avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salarii compensatorii + somaj in caz de desfiintare ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salarii compensatorii + somaj in caz de desfiintare post la revenirea din concediul de crestere copil de 2 ani.

Am dreptul la cel putin un salar compensatoriu + somaj daca mi se desfiinteaza postul de lucru dupa cei 2 ani de concediu crestere copil? Mentionez ca firma nu are contract colectiv de munca la nivel de unitate si nici nu este asa ceva stipulat in ROI.
Daca da, in baza carui articol, lege, etc. Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Elbi28 , utilizator 14:55, 23 Octombrie 2012
Daca acordarea de salarii compensatorii nu este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia , atunci va fi foarte greu de obtinut asa ceva.

De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN.
Nici un act normativ nu prevede asa ceva, iar daca in CIM sau CCM la nivel de unitate nu este prevazuta o astfel de compensatie, nu puteti pretinde acest lucru.
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. La cealalta intrebare v-au raspuns colegii mei.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna. Rebeka38 Rebeka38 Am o intrebare la dumneavoastra eu sant in concediu crestere copil si as vrea sa va intreb dupa ce termin CCC pot sa intru in somaj? (vezi toată discuția)
Procedura desfiintare post la intoarcerea din concediu maternal loryb2011 loryb2011 Buna ziua, Doresc sa stiu care este procedura in cazul in care postul nu mai este valabil la intoarcerea din concediu maternal. Daca se ofera un alt post ... (vezi toată discuția)
Reluarea activitatii dupa terminarea concediului pentru cresterea copilului andrioana andrioana la intoarcerea la serviciu, dupa terminarea concediului de ingrijire copil pana la 1 an, angajatorul este obligat sa aloce acelasi post si salariu angajatei ... (vezi toată discuția)