sunt in concediu de crestere a copilului de 2 ani. concediul mi se termina anul viitor in iulie, iar firma la care am lucrat vor sa o inchida anul acesta in iunie, iulie. cei de la munca mi-au spus ca nu beneficiez de somaj pentru ca concediul de crestere a copilului e ca si cum as fi in concediu fara plata si ca eu nu contribui la stat. si i-am mai intrebat daca mi-e imi merge vechimea pe cartea de munca pentru ca eu stiam ca da, iar ei mi-au spus ca nu. cum e de fapt beneficiez de somaj? iar cu vechimea cum e?
In primul rand, la expirarea perioadei de concediu crestere copil pana la 2 ani se reia activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca.
In al 2 lea rand, pentru a putea intra in somaj, angajatorul trebuie sa nu mai aiba nevoie de serviciile Dvs. si sa va concedieze prin desfiintarea postului.
Perioada de concediu crestere copil pana la 2 ani nu este considerata perioada de cotizare la somaj.
In acesta perioada contractul de munca este suspendat.
Astfel, pentru a putea beneficia de somaj trebuie sa aveti 12 luni lucrate (anterioare intrarii in concediu crestere copil pana la 2 ani).
In astfel de conditii, beneficiati de somaj.
In ceea ce priveste vechimea in munca, in perioada concediului prenatal si postnatal nu se presteaza activitate, aceasta perioada nu constituie vechime in specialiate, utila in stabilirea unui spor de vechime in munca.
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din indicatorul social de referinta, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.