avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... SC poate cere daune morale intr-un dosar penal?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

SC poate cere daune morale intr-un dosar penal?

Buna ziua,

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Intrebarea este, asa cum reiese si din titlu, daca o societate comerciala, implicata intr-un dosar penal, poate solicita daune morale? Si in baza caror prevederi legale>
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 10:23, 14 Mai 2011
Nu, persoana juridica poate pretinde doat despagubiri materiale in vederea repararii prejudiciului material.Daunele morale pot fi pretinse doar de persoanele fizice, carora le pot fi lezate si drepturile personale nepatrimoniale( dreptul la onoare, la demnitate, etc)
Interesant subiect. Desi sunt rare, exista niste drepturi nepatrimoniale ale persoanelor juridice, de exemplu reputatia si dreptul la propria denumire, ambele necuantificabile.

Daca avem un denunt calomnios contra unei PJ, aceasta va putea cere apoi daune morale daca arata ca ancheta a avut efecte negative asupra imaginii sale pe piata (articole de presa samd), de ce nu?
in nici un caz cererea unei sc de a primi daune morale NU poate fi considerata inadmisibila. ramane de discutat daca e fondata. opinia mea este ca poate primi o sc si daune morale.
in romania, insa, la cat de reticenti sunt judecatorii, este foarte greu sa obtineti asa ceva (exista atatea si atatea cazuri de persoane fizice cu prejudicii grave care nu primesc daune morale, daramite persoanele juridice...).
Nu este doar opinia dvs. De altfel se si solicita daune morale de catre persoanele juridice, insa trebuie dovedit felul in care le-a fost atins dreptul la imagine si reputatie, consecintele, iar de cele mai multe ori nu se pot dovedi cele invocate, iar acest capat de cerere este respins , nefiind fondat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repararea prejudiciilor morale cerute de o persoana juridica multescu99 multescu99 Va rog sa-mi spuneti daca o persoana juridica poate sa ceara repararea prejudiciilor morale de la o institutie publica, care i-a lezat imaginea?Care este ... (vezi toată discuția)
Denigrarea imaginii public online Kapy Kapy Buna seara, As dori sa stiu cum se pedespeste denigrarea imaginii public online (pe facebook mai exact) si ce sanse sunt in a obtine careva daune? (vezi toată discuția)
Cat ar trebui sa cer daune ? concediere abuziva anonim2009 anonim2009 buna ziua am urmatoarea speta in luna mai am fost concediat pe art 65- pierderi semnificative pe anul 2012 in iunie am contestat in instanta decizia in ... (vezi toată discuția)