avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul concediu medical ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul concediu medical sarcina/lauzie(prenatal/postnatal)

Buna ziua!Luminati-ma si pe mine va rog frumos, cu acest prenatal, in legatura cu modul de calcul. Se iau in calcul ultimile 12 luni sau ultimile 6? Din septembrrie pana in decembrie am avut salariu de incadrare 501 si mergeam la serviciu, apoi de la sfarsitul lui ianuarie pana pe 9 martie am intrat in concediu medical deoarece am avut probleme cu sarcina. nu stiu ce salariu de incadrare am avut pentru ca nu am fluturasii.De pe 10 martie am intrat in prenatal iar in martie salariu de incadrarea 436. din acesti 436 mie mi se calculeaza prenatalul care este de 336. Este normal? cand eram la serviciu luam tot cam atat.
Cel mai recent răspuns: mariaroxana , utilizator 11:26, 6 August 2013
La calculul indemnizatiei de maternitate (concediul prenatal si postnatal) se iau in calcul veniturile realizate in ultimele 6 luni inainte de prima luna pt care se calculeaza. Pentru concediul medical de risc maternal vi s-a luat in calcul 75% din ultimele 6 salarii dinantea concediului. Indemnizatiile de risc maternal si de maternitate nu sunt impozabile, nu se retine somaj ci numai contributie la fondul de pensii. Din aceasta cauza, desi primiti un procent redus din salariul de incadrare, netul este egal sau chiar mai mult decat suma pe care ati castigat cat ati fost la munca.
multumesc frumos pt. raspuns. Dar e posibil de la 501 salariu de incadrare sa scada la 436 ca nu inteleg aceasta scadere si lucrez in invatamant
La calculul indemnizatiei de maternitate se ia in considerare si lunile in care ati fost in concediu de risc maternal. Avand in vedere ca in acele luni dvs ati avut 75% din salariul de incadrare, baza din care vi se calculeaza indemnizatia de 85% nu va mai fi salariul de incadrare ci va scadea.
Nu am date concrete asa ca pot sa va fac numai un calcul aproximativ:
in lunile februarie si inceputul lunii martie ati avut 75% din salariul de incadrare cca. 376 RON din care vi s-a platit CAS, deci ati luat in mana cca 337 RON. In luna martie vi s-a calculat din nou media utimelor 6 salarii pentru stabilirea indemnizatiei de maternitate : sept 501+ oct 501+noi 501+dec 501+ian cca 501 (nu ati mentionat cate zile din ianuarie ati fost in CM)+febr 376. Media este de 476 RON.
Aceasta ar trebui sa fie baza la care se calculeaza indemnizatia. Dar subliniez din nou ca pana cand nu vad cum ati fost pontata in fiecare luna nu pot sa va dau date exacte.
Va sfatuiesc sa cereti fluturasii pe toate lunile incepand cu septembrie 2010.
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
Cs B, Contabil
Va multumesc. O sa solicit si ceilalti fluturasi si o sa va dau mai multe detalii.
buna ziua....spuneti-mi si mie va rog daca am doua jobb-uri la unul vechime mai mare de 12 luni(venit brut lunar minimul pe economie)iar la celalalt 10 luni(in invatamant venit net 864 lei/ luna,venit brut lunar 1192 din 12 noiembrie 2012 pana in 31 august 2013, cand mi se incheie contractul de munca la scoala) cum mi se va calcula indemnizatia de maternitate(concediu prenatal si postnatal) tinand cont ca eu voi naste pe data de 1-10.12.2013....va rog mult sa ma lumineze cineva!!
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
mariaroxana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediului de risc maternal lili5 lili5 care este baza de calcul? venitul realizat? salariul net? se iau in calcul si retinerile pt "nerealizare target"? (vezi toată discuția)
Calcul concediu de risc maternal Agripin Agripin Ma puteți ajuta va rog cu calculul unui concediu de risc maternal ? Salariul brut pe luna octombrie a fost 2200, iar din noiembrie a fost 2520. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie de maternitate dupa concediu de risc maternal Nicolae Gabriel Nicolae Gabriel Buna Seara! O intrebare legata de concediul prenatal al sotiei. Sotia este insarcinata in luna a 9-a ,din luna a treia a stat in concediu de risc maternal, ... (vezi toată discuția)