avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cale de atac hotarare judecatoreasca plangere ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cale de atac hotarare judecatoreasca plangere contraventionala OUG 195/2002

Buna ziua !
Speta este urmatoarea :
"Accident auto in anul 2009, luna mai, savarsit de X , pt nerespectare prev OUG 195/2002 , respectiv neacordare de prioritate . Se intocmeste p-vb contraventie , se face in termen plangere contraventionalala instanta impotriva p-vb contraventie . Cauza se suspenda in anul 2010 (neprezentare parti) si se repune pe rol in martie 2011 ( cerere de repunere pe rol efectuata de X inauntrul termenului de 1 an de la suspendare ) . In cererea de repunere pe rol X comunica faptul ca si-a schimbat domiciliul si solicita comunicarea actelor de procedura la noul domiciliu .
Instanta repune cauza pe rol , acorda termen si il citeaza pe X la fostul domiciliu .... Cauza are termen in luna mai , unde , bineinteles ca X nu se prezinta , nefiind citat ......"
Acum :
1. conform prev art. 118 al OUG 19/2002 , actualizata , alin. (3.1) hotararea judecatoreasca este definitiva si irevocabila , iar alin (2) al aceluiasi art prevede ca suspendarea amenzilor si sanctiunilor opereaza pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti ....
Ori , nefiind citat , nefiindu-i comunicata hotararea Judecatoriei , X nu cunoaste faptul ca este pasibil de a-i fi intocmit dosar penal pt conducere fara permis !!!???!!!
2. Se poate face contestatie in anulare in cadrul careia sa se solicite suspendarea executarii hotararii primei instante (eventual prin ordonanta presedintiala ) .....insa ....pana se obtine decizia privind suspendarea executarii hotararii date in prima instanta .... X este pasibil de ...dosar penal !!!
As dori cateva opinii , vis-avis de aceasta aberatie (consider eu) adusa prin modificarea art. 118 din OUG 195/2002 oata cu intrarea in vigoare a legii nr. 202/2010 ( Mica Reforma !!!) ...
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 03:39, 14 Mai 2011
contestatie in anulare cf art 317 CPC.
Fiind vorba despre o hotatarea pronuntata cu lipsa de procedura(necitarea contravenientului) ,in cauza sunt operabile disp.art.317 pct.1 c.pr.civ, care va indrituiesc sa formulati impotriva acestei sentinte o contestatie in anulare.

Art. 317. - Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele mai jos aratate, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe caile ordinare de atac:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.

Cititi si :

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
x avea permis de conducere ?
Intocmindu-se p.v contraventie pentru neacordare prioritate, categocic ca in primul rand , respectivului i-a fost solicitat permisul de conducere, deci intrebarea anterioara .....?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns judecatorie contraventie Alex280594 Alex280594 Buna seara, in primul rand imi cer scuze daca n-am postat unde trebuia. Pe scurt: In luna Mai (2021), mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca irevocabila . se mai poate face ceva? elena cailean elena cailean buna ziua. azi am fost personal la judecatorie sa ridic o hotarare judecatoreasca irevocabila, pronuntata in sedinta publica pe 12.07.2011 este vorba de o ... (vezi toată discuția)
Permis retinut tomas1973 tomas1973 buna ziua, Mi-a fost ridicat permisul de conducere pe motiv de neacordare prioritate pe trecerea de pietoni.Am depus contestatie insa nu am PV. deoarece am ... (vezi toată discuția)