In iulie 2007 am semnat in calitate de locatar persoana juridica un contract de locatiune cu un locator persoana fizica.Acesta, printre altele, s-a obligat prin contract sa doteze spatiul cu gaz Articolul suna exact asa:
"Pt incalzirea spatiului locatorul se obliga ca pana cel tarziu in data de15.09.2007 sa faca diligentele necesare racordarii spatiului inchiriat la conducta de gaze.Racordarea spatiului de va face pe cheltuiala Locatorului ; in timp ce instalatia de incalzire a spatiului inchiriat va fi realizata de locatar in urma consultarilor si a contributiei celorlalti colocatari["
4.Vazand ca nu face nici un demers in data de 08.08.2008 i-am trimis o scrisoare cu confirmare de primire in care, intre altele, ii solicitam informatii despre demersurile intreprinse pt dotarea spatiului cu gaz , precizandu-i totodataca in lipsa acestei promisiuni nu am fi incheiat acel spatiu.
Locatorul ignora toate mesajele mele motiv pt care in data de 06.11.2007, dupa expirarea termenului limita, ii trimit o notificare prin excecutor judecatoresc in care ii pun in vedere inca o data obligatia asumata prin contract si il avertize ca in caz contrar ma voi adresa justitiei
Nici de aceasta data nu reactioneaza.
A venit iarna si pana in aprilie, datorita frigului, magazinul nostru a stat aproape mereu inchis; lucru ce mi-a cauzat pierderi insemnate Am dat anunturi pentru angajare personal dar nimeni nu a aaceptat sa lucreze in acele conditii.
Nici azi nu am gaz in spatiu.
Ce ma sfatuiti sa fac ?
1.actiune pt inselaciune
2.Actiune pentru obligatia de a face
3.Actiune in pretentii (diminuarea chiriei )?
Sau
4.Reziliere cu daune interese (neprecizate insa explIcit in contract)
cred ca e potrivita varianta 4, reziliere cu daune interese. Formulati mai intai concilierea prevazuta de art.720-1 cod pr. civila si ulterior actionati-l in judecata.
daunele interese le puteti sustine aratand ca, prin lipsa de caldura din imobil, ati suferit pierderi, un contabil le va putea cuantifica prin comparatie cu bilantul anterior, la cat se ridica pierderea, lipsa de personal datorata aceluiasi motiv, etc.
Daca va adresati unui coleg avocat, avand contractul in doscutie, cu siguranta va gasi o cale concreta sa va ajute.
Dar pana atunci, dvs. ar trebui sa gasiti un alt spatiu.
Va multumesc frumos pentru precizari.
Sunt dealer de telefonie mobila.Am anumite standarde de imagine si din pacate nu pot sa plec pur si simplu.Spatiul este cel mai bun din oras iar contractul este pe 5 ani.Pe de alta parte am investit cateva mii de lei in acel spatiu.Daca plec din spatiu trebuie sa ma asigur ca voi primi o compensatie subtantiala pentru asta.
Pe de alta parte acesta obligatie ce decurge din contract este doar una dntre cele nerespectate de LOCATOR
Sesizand ca fura curent prin contorul pasant montat in spatiul aflat in folosinta exclusiva a firmei noastre, directorul general al firmei a incercat sa-i atraga atentia locatorului civilizat in scrisasupra acestui aspect insa raspunsul sau a fost unul primitiv si in afara legii: un pumn in figura ce a avut ca rezultat pierderea iremediabila a unei maseli. Acesta are certificat medico legal si plangere penala dar evident in calitate de persoana fizica.
Cum se rasfrange acest incident asupra relatiilor contractuale dintre firma noastra si locator?
Daca se va ajunge la o condamnare a acestuia pentru lovire sau vatamare corporala Imi va folosi in incercarea de a rezilia cu daune interese sau e o chestiune strict privata ce imparte cu firma doar elementul circumstantial ( spatiul inchiriat e locul in care s-a petrecut lovirea/vatamarea)? Intreb pentru ca prin contract acesta se obliga sa asigure accesul nestingherit in spatiu al angajatiilor sau clientilor firmei si ma gandeam ca nu e chiar normal sa te apuci sa bati angajatii firmei cu ata mai mult cu cat acesta se afla la serviciu.
Precizez ca prin contract proprietarul nu avea voie sa viziteze spatiul decat cel mult o data pe luna numai cu o notificare prealabila de 24 de ore si doar in prezenta locatarului.
Ar fi mai multe detalii interesante despre acest caz dar realizez ca nu pot abuza de spatiul oferit de acest forum .
As vrea sa iau legatura cu un avocat insa in localitatea asta mica in care ma aflu eu (undeva in judetul Hunedoara) e greu sa gasesti pe cineva bun si rezonabil ca pret...:( In plus locatorul e un fost camatar cu conexiuni in lumea interlopa ma gandesc ca avocatii buni lucreaza deja pentru el...
imi puteti recomanda ce as putea sa fac?
Cu stima,
AVB
PS scuze pentrueventualele greseli de typing....
V-am recomandat sa consultati un avocat personal, intrucat e indispensabila studierea dispozitiilor contractuale. Apoi sa analizati impreuna toate probele de care dispuneti si sa alegeti varianta cea mai buna si realizabila. Daca, in urma atator notificari pe care le-ati facut dvs. locatorul nu s-a conformat, credeti ca o hotarare judecatoreasca pe obligatia de a face ( in concret, de a nu mai face: venirea pe nepusa-masa in spatiul inchiriat, lovirea angajatilor, incarcarea nejustificata a consumului de utilitati, etc.) credeti ca il va impresiona??
Sau , in aceasta atmosfera conflictuala, credeti ca mai puteti obtine rezultatele estimate?
de aceea v-am recomandat o actiune in reziliere, cu daune interese, acestea incluzand si toate cheltuielile cu investitiile efectuate de dvs. in acel spatiu. verificati exact ce documente aveti, efectuati fotografii cu bunurile care le detine locatorul si va impiedica desfasurarea activitatii si sunt convinsa ca veti gasi si un avocat onest, indiferent de unde, care sa fie dispus sa va ajute.
cazul este dificil si va fi greu fara cunostinte de specialitate sa deslusiti toate aspectele care pot aparea si pe parcursul procesului.
Nu mi-am propus sa il impresionez ci sa fiu eficient in actiunile mele.Evident ca singur nu voi putea face fata.
Cred foarte mult in faptul ca depinde de fiecare dintre noi sa schimbam lumea in care traim si fiecare efort conteaza Daca fiecare om va incerca sa scoata o "buruiana " dn gradina in care traim asta se va rasfrange benefic asupra tuturor celorlalti.
Eu unul voi lupta pentru aceasta idee...
Contract inchiriere
nony
Suntem o institutie publica care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu inchiriat conform unui contract de inchiriere incheiat pe o perioada ... (vezi toată discuția)