avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract inchiriere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract inchiriere

Suntem o institutie publica care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu inchiriat conform unui contract de inchiriere incheiat pe o perioada deteminata..Problema este ca bugetul alocat pe anul 2009 este insuficient pentru plata chiriei, ajungand doar pana la plata lunii iunie. Conform trimestrializarii, pe trimestrul 3 si 4 prevederile bugetare pentru chirie sunt zero. Intrebarea este urmatoarea :
Daca gasim un spatiu pentru care sa nu platim chirie pana la sfarsitul anului 2009, cum putem sa reziliem contractul fara sa mai platim nici un leu in plus fata de prevederea bugetara locatorului,in conditiile in care putem sa eliberam spatiul pana la sfarsitul lunii iunie ?(in special pentru cele 6 luni de notificare,conform clauzelor contractuale aratate mai jos)
Am incercat o renegociere, inclusiv incetarea de comun acord a contractului dar nu am reusit, iar locatarul nu este dispus sa ne notifice eliberarea spatiului chiar in coditiile neplatii chiriei pe premiza ca odata si odata isi va recupera banii.
Conform contractului rezilierea se poate face :

« a) la cererea LOCATARULUI din motive neimputabile LOCATORULUI,cu conditia notificarii prealabile,cu cel putin 6(sase) luni inainte de data la care va avea loc rezilierea;
b) la cererea LOCATORULUI din motive neimputabile LOCATARULUI,cu conditia notificarii prealabile,cu cel putin 6(sase) luni inainte de data la care va avea loc rezilierea.
In caz de reziliere a contractului conform Art. …. inainte de termenul sus aratat, stabilit in acest contract, LOCATARUL nu va putea pretinde restituirea contravalorii imbunatatirilor aduse amenajarii spatiului .
In caz de reziliere a contractului conform Art. …(b),inainte de implinirea unui termen de 10(zece) ani,contravaloarea imbunatatirilor,amenajarilor si modernizarilor spatiului inchiriat care au determinat sporirea substantiala a valorii acestuia si care s-au incorporat imobilului,efectuate cu acordul LOCATORULUI si fara a fi considerate voluptorii,va fi restituita LOCATARULUI la nivelul valorii contabile neamortizate,in termen de 30 zile de la solicitarea acestuia.,si
REZILIEREA CONTRACTULUI DIN VINA LOCATARULUI

Rezilierea contractului din vina LOCATARULUI intervine drept sanctiune din partea LOCATORULUI ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale asumate de catre LOCATAR.
REZILIEREA CONTRACTULUI DIN VINA LOCATORULUI

In cazul in care LOCATORUL nu isi indeplineste obligatiile asumate prin prezentul contract, LOCATARUL are dreptul sa opteze intre rezilierea contractului cu daune-interese sau obligarea LOCATORULUI la respectarea obligatiilor contractuale asumate.
In situatia in care se constata drept certa si culpabila incalcarea obligatiilor contractuale de catre LOCATOR, LOCATARUL are dreptul sa refuze plata chiriei catre acesta pana la data la care LOCATORUL isi va respecta obligatia asumata.
In cazul in care LOCATARUL constata savarsirea unor astfel de abateri, are obligatia de a-l atentiona in scris pe LOCATOR pentru rezolvarea deficientelor. Atentionarea se va face in termen de 48 ore de la constatarea acestora.
In cazul in care LOCATORUL nu intelege sa-si indeplineasca obligatiile cu privire la care a fost atentionat in cel mai scurt timp posibil, convenit de ambele parti, LOCATARUL poate dispune masurile de mai sus.
Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre partile contractante.
FORTA MAJORA

In cazul in care una dintre parti nu isi indeplineste obligatiile din prezentul contract, invocand forta majora, aceasta este obligata sa notifice celeilate parti, in scris, in termen de 5 zile de la aparitia motivului invocat, inceputul si estimarea sfarsitului respectivului caz de forta majora.
Partea care nu va respecta aceste clauze isi va asuma toate riscurile si obligatiile ce Forta majora nu poate fi invocata de partea care nu si-a executat obligatiile ce-i revin din prezentul contract sau aflata in intarziere in executarea lor.
Intarzierea sau neexecutarea obligatiilor asumate din motiv de forta majora nu atrage dupa sine, pentru nici una din parti, penalizari sau alte compensatii.”

Multumim
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 23:14, 11 Iunie 2009
Aici sunteti in mare masura de vina dumneavoastra, in special cei care au intocmit bugetul. La data intocmirii acestui buget contractul de inchiriere era incheiat si se cunosteau clauzele din el. Ar fi trebuit sa se prevada in buget plata chiriei pe cele 6 luni de preaviz si in acelasi timp avizat proprietarul. In situatia de fata el are tot dreptul sa solicite plata chiriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, mai jos va prezint un contract de inchiriere si va ... anicagrecu anicagrecu Buna ziua, Mai jos va prezint un contract de inchiriere si va solicit parerea, unele articolo par abuzive, este ok de semnat? Multumesc CONTRACT DE ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract inchiriere yo9hnf yo9hnf Buna ziua, Detin (persoana fizica) o casa inchiriata unei firme care de mai mult de 3 luni a mai platit chiria si doresc sa reziliez contractul. Imi ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere dragosionescu dragosionescu AM INCHEIAT UN CONTRACT DE INCHIRIERE SPATIU COMERCIAL CU O [b]S.C.[/b] PE CARE L-AM INREGISTRAT LA FINANŢE. S.C. NU A PRELUAT SPAŢIUL, IAR PERSOANA DE ... (vezi toată discuția)