In urma cu aproape 6 ani am semnat un contract de inchiriere spatiu (apartament) pentru punctul de lucru al unei SC. La data semnarii contractului, august 2005, administratorul proprietarei nu ne comunica faptul ca imobilul este debransat de la incalzire centrala, mentionez ca nu avea nici centrala proprie sau alta sursa de incalzire. Am fost indusi in eroare prin faptul ca era renovat nou si avea radiatoarele schimbate. In perioada verii nu se furnizeaza agent termic, iar apa calda ni s-a comunicat ca este oprita. Ulterior, o luna mai tarziu, am aflat ca imobilul nu dispune de agent termic, am contactat telefonic proprietarul care ne-a comunicat ca v-a monta centrala termica. Asa au trecut doi ani de contract fara sa beneficiem de agent termic in spatiu.
In 2007, de la acelasi proprietar, inchiriem un alt spatiu (tot apartament) si tot cu destinatia de punct de lucru si ne punem de acord verbal, ca in primul spatiu sa fie instalata centrala termica promisa, contractul de inchiriere fiind prelungit automat pentru inca un an prin nedenuntare. Dupa ce renovam spatiile (lavabil, parchet lacuit, montat AC), proprietarul mareste unilateral chiria pentru primul spatiu si transmite un fax prin care ne comunica ca nu v-a monta centrala termica promisa. La refuzul nostru de majorare a chiriei (contractul fiind prelungit automat in aceleasi conditii), abuzeaza de dreptul unilateral de reziliere a contractelor si transmite notificare de reziliere. Urmeaza un sir lung de notificari reciproce, noi achitam in termen chiria pentru al doilea spatiu contractat, si notam acest lucru in OP-uri, insa proprietarul isi inregistreaza incasarile dupa cum considera de cuvinta si continua cu notificarile de reziliere. In februarie 2008, ne comunica de data asta in scris ca este de acord sa monteze centrala termica in spatiul neincalzit, asta abia in luna mai-iunie 2008, cu conditia sa efectuam platile facturilor cu chiria majorata. Din martie 2008, achitam aceste facturi, asa cum sunt emise, ramanad in continuare neachitate facturile pe perioada rece octombrie 2007- februarie 2008 (perioada in care nu ne-au fost creeate conditiile folosirii spatiului). Suntem notificati prin avocat de reziliere a contractelor, ne angajam avocat si ajungem la semnarea unui asa-zis proces verbal de conciliere, in care fiecare si-a spus pasul si nimci mai mult.
In mai -iulie 2008 nu se intampla nimic in sensul montarii centralei, in schimb suntem notificati de faptul ca nu mai doreste continuarea contractelor si ne cere eliberarea spatiilor. Ulterior, in octombrie 2008, proprietarul cerere in instanta pentru recuperarea sumelor reprezenatnd chirii neachitate si evacuarea spatiului (in conditiile in care noi incheiasem procesul-verbal de predare primire cu 4 luni inainte) actiune care are ca obiect contractul pentru care chiriile au fost achitate la zi. Depunem intampinare si renunta la judecata prin neprezentare, in schimb, dupa inca un an se inscrie la masa credala, in procedura de insolventa, cu aceleasi sume.
INTREBARE: mai suntem in termen formula plangere penala pentru infractiunea de inselaciune impotriva asminsitratorului societatii proprietar? societatea se poate constitui parte civila si pot fi cerute daune-interese? v-a fi admisibila sau v-a fi din nou o pierdere de timp si bani?
Va multumesc.