avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedirea fara motiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedirea fara motiv

Buna ziua
Ma confrunt cu o problema foarte importanta. Firma la care lucrez a facut o restrangere de buget, dandu-ne un procent foarte mic din incasari in care sa ne incadram cu salariile. Au precizat clar ca ei fac restrangere de buget, nu de activitate, asa ca nu concediaza personalul cu preaviz. Cui nu-i convine demisioneaza...Buuun,...pana aici foarte clar, DAR... aflu ca directorul judetean, caruia nu-i convine ca ne-ar ramane salariile foarte mici, vrea sa scape de mine...Eu nu-mi dau demisia, asa ca incearca cu disperare sa-mi obtina un preaviz. Intrebarea este: in ce temei legal se poate face asta? Noi suntem o filiala judeteana, la nivel central se iau deciziile si el tot insista pe la superiori.
Este posibil ca firma sa faca acest lucru? Si daca da, pot avea castig de cauza in instanta? Avand in vedere ca nu cunosc ca la celelalte judete sa se fi dat preavize si ei au facut afirmatia cu "restrangerea de buget", nu cumva ar fi un abuz?Ce spune legea in acest sens?
Mentionez ca eu nu am comis niciodata abateri disciplinare, ca sunt pe postul de director de vanzari, am studii superioare, iar cel care ar ramane in locul meu nu are. In caz de preaviz nu se tine cont de performanta, studii, nu se face o analiza? pe ce baza m-ar alege pe mine? Aleatoriu?
V-as fi foarte recunoscatoare daca ati putea sa-mi raspundeti urgent...
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 11 Noiembrie 2011
1. Cel mai bine ar fi sa asteptati sa vedeti ce pasi face angajatorul, nu va puteti baza pe supozitii.
2. Nu cedati, nu semnati nici o demisie si nu are ce sa va faca decat daca desfiinteaza postul si va concediaza din acest motiv (art.65 din Codul muncii = desfiintarea postului).
3. Dupa primirea deciziei de concediere puteti sa o contestati la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am primit si preavizul...emis in data de 12.05.2011, venit astazi PE MAIL.
In el scrie " avand in vedere reducerea de activitate in punctul de lucru Iasi a postului de director vanzari, incepand cu data prezentei sunteti in preaviz de 20 de zile lucratoare, urmand ca la data de 08.06.2011 sa se procedeze la desfacerea contractului de munca cf art 65/1 Codul Muncii"


Intrebari
1-conform aceluiasi articol,

(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă
adica este valabila aceasta adnotare pe care am gasit-o pe net?
21. Desfiinţarea postului este efectivă, dacă postul în cauză a fost definitiv înlăturat din organigrama şi statul de funcţii al angajatorului

Nu se poate interpreta de aici ca trebuie desfiintate toate posturile de dir vanzari din organigrama firmei, nu doar pe pct de lucru? .
In plus, nu prea s-a redus activitatea la pct nostru de lucru pe intregul judet, am disponibilizat doar pe resedinta de judet 7 salariati, in rest au ramas aceleasi puncte de vanzare, deci e la fel de mult de alergat...
Chiar am avut o crestere de 10% la vanzari...Si in continuare mergem pe plus...

2- Art. 71. [consultarea salariaţilor]
(1) Sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
(2) Angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.

Acest articol se refera numai la concedierea colectiva?
As putea eu sa fac in nume propriu o astfel de propunere, solicitand un salariu redus, avand in vedere ca nu avem sindicat iar dir jud nu e de partea mea, el fiind chiar cel care a propus acest preaviz?

3- Avand in vedere termenul de 08.06 calculat de la 12.05, in conditiile in care eu abia azi 17.05 am primit preavizul pe mail nu cumva ar trebui sa nu semnez de primire?
1. - Angajatorul poate desfiinta numai acele posturi care considera el ca nu corespund politii sale de afaceri.
- Desfiintarea postului ocupat de dvs. nu poate duce la desfiintarea tutror acelorasi posturi din alte judete.
2. - Art.71 din Codul muncii se aplica la concedierea colectiva.
- In cazul dvs. este vorba de o concediere individuala.
3. Mai bine semnati si apoi, cand primiti si decizia de concediere, o puteti contesta in instanta de judecata.
4. Puteti face angajatorului orice propunere si daca el o considera avantajoasa pentru el o va accepta.
Dar una peste, alaturi de ce v-a spus colegul mai sus, sa stiti ca intradevar poate restrange activitatea si poate face disponibilizari si individuale.
Daca preavziul incepe din 12.05.2011 , atunci ultima zi de preaviz este 09.06.2011 ... În calculul termenului de preaviz nu intră ziua comunicării sale.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Desfiintare post msc_angela msc_angela Buna ziua, Am o problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti, daca se poate. Sunt angajata la o firma, iar acum o luna am reusit si l-am angajat si pe sotul ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de un angajat incompetent? DariusT DariusT Buna ziua. Sunt un angajator intr-o situatie ciudata si usor disperata. Am un angajat pe un post de conducere (director vanzari), la care as vrea sa renunt, ... (vezi toată discuția)
Concediere carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Am urmatoarea situatie : la o societate care are 3 angajati pe posturi identice ( printre altii ). Problema este ca unul dintre ei, are ... (vezi toată discuția)