1. Cel mai bine ar fi sa asteptati sa vedeti ce pasi face angajatorul, nu va puteti baza pe supozitii.
2. Nu cedati, nu semnati nici o demisie si nu are ce sa va faca decat daca desfiinteaza postul si va concediaza din acest motiv (art.65 din Codul muncii = desfiintarea postului).
3. Dupa primirea deciziei de concediere puteti sa o contestati la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
Am primit si preavizul...emis in data de 12.05.2011, venit astazi PE MAIL.
In el scrie " avand in vedere reducerea de activitate in punctul de lucru Iasi a postului de director vanzari, incepand cu data prezentei sunteti in preaviz de 20 de zile lucratoare, urmand ca la data de 08.06.2011 sa se procedeze la desfacerea contractului de munca cf art 65/1 Codul Muncii"
Intrebari
1-conform aceluiasi articol,
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă
adica este valabila aceasta adnotare pe care am gasit-o pe net?
21. Desfiinţarea postului este efectivă, dacă postul în cauză a fost definitiv înlăturat din organigrama şi statul de funcţii al angajatorului
Nu se poate interpreta de aici ca trebuie desfiintate toate posturile de dir vanzari din organigrama firmei, nu doar pe pct de lucru? .
In plus, nu prea s-a redus activitatea la pct nostru de lucru pe intregul judet, am disponibilizat doar pe resedinta de judet 7 salariati, in rest au ramas aceleasi puncte de vanzare, deci e la fel de mult de alergat...
Chiar am avut o crestere de 10% la vanzari...Si in continuare mergem pe plus...
2- Art. 71. [consultarea salariaţilor]
(1) Sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
(2) Angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.
Acest articol se refera numai la concedierea colectiva?
As putea eu sa fac in nume propriu o astfel de propunere, solicitand un salariu redus, avand in vedere ca nu avem sindicat iar dir jud nu e de partea mea, el fiind chiar cel care a propus acest preaviz?
3- Avand in vedere termenul de 08.06 calculat de la 12.05, in conditiile in care eu abia azi 17.05 am primit preavizul pe mail nu cumva ar trebui sa nu semnez de primire?
1. - Angajatorul poate desfiinta numai acele posturi care considera el ca nu corespund politii sale de afaceri.
- Desfiintarea postului ocupat de dvs. nu poate duce la desfiintarea tutror acelorasi posturi din alte judete.
2. - Art.71 din Codul muncii se aplica la concedierea colectiva.
- In cazul dvs. este vorba de o concediere individuala.
3. Mai bine semnati si apoi, cand primiti si decizia de concediere, o puteti contesta in instanta de judecata.
4. Puteti face angajatorului orice propunere si daca el o considera avantajoasa pentru el o va accepta.