Sunt un angajator intr-o situatie ciudata si usor disperata. Am un angajat pe un post de conducere (director vanzari), la care as vrea sa renunt, insa nu in conditiile impuse de el. Este angajat de cateva luni. Nu a venit cu experienta in domeniul in care activam noi, insa are experienta de conducere pe un astfel de departament in alte domenii de 10-11 ani, conform CV si conform cartii de munca. Problema este ca de cand a venit in firma, a iscat foarte multe conflicte de munca si nu stie nici macar 1 produs al firmei. Activitatea lui, desi implica si munca de teren, consta in a sta in fata calculatorului si a se plange ca nici un clinet nu cumpara in perioada asta de criza. Nu a adus nici macar 1 client nou, iar firma a pierdut chiar si din clientii vechi. Colegii si subalternii lui muncesc si vand, iar el doar isi ia salariul.
Legislatia muncii il protejeaza pe angajat si mai putin pe angajator si este greu de dovedit ca un angajat este incompetent. Nu vreau sa desfiintez postul, pentru ca am nevoie de director de vanzari, dar as vrea sa renunt la acest angajat si sa gasesc unul competent. Actualul a venit prin recomandari. Nu avea de lucru de cateva luni, are familie, mi-a fost mila de el si am zis sa il ajut, pentru ca tot aveam nevoie. Cand i-am recomandat sa isi dea demisia, a refuzat si a amenintat cu ITM, estc.
Cum as putea sa procedez? Pot sa ma prevalez de vreun articol de lege si sa vacantez postul pentru a putea fi ocupat de cineva competent, iar pe el sa il trec pe un post normal si sa ii scad salariul (ia mult peste colegii lui si nu este corect fata de cei ca? Daca da, ce motive pot invoca pentru asta si ce ar trebui sa stea in spatele acestei decizii, in cazul unei eventuale reclamatii din partea lui?
1) Desfiintarea postului si concedierea angajatului cf art. 65 Codul Muncii. Legea spune ca desfiintarea trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Indeplinirea acestor conditii nu ridica dificultati.
Problema este ca, pentru o anumita perioada nu veti mai avea in organigrama functia de director de vanzari.
Aceasta deoarece legea impune, ca in cazul concedierii colective, angajatorul nu poate angaja pe acel post timp de 9 luni. In cazul de fata este vorba de concediere individuala, dar pentru a evita reusita unei contestatii in instanta, este bine sa tineti cont de aceasta regula ( se poate demonstra ca desfiintarea nu a fost reala sau instanta poate asimila conditii aplicabile concedierii colective celei individuale).
Pentru o anumita perioada atributiile directorului de vanzari le puteti delega altcuiva.
2) Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala (cf art. 61, lit. d) Codul Muncii).
Pentru aceasta este obligatorie o evaluare prealabila a salariatului, evaluare prevazuta de CCM National la art. 77.
Concedierea salariatului ptr incompetetenta profesionala este o adevarata aventura ptr angajator.
Este extrem de complicata procedura si destul de fragila in fata instantei de judecata (asta este parerea mea).
Cred ca o varianta ar fi urmatoarea:
- desfiintati postul de director de vanzari prin comasarea departamentului cu un alt departament (o faceti teoretic, pe hartie).
- ii dati preaviz directorului problema in care motivati cu desfiintarea postului, ii dati cele 20 zile lucratoare de preaviz si salariul compensatoriu prevazut de CCMUN (stiu ca nu va place asta dar este o varianta mai simpla de a scapa de el decat sa ajungeti la judecata).
- daca gasiti un inlocuitor discutati cu acesta ptr o eventuala angajare dupa terminarea preavizului actualului director, eventual chiar la o distanta de 1 luna de la plecarea lui (ca sa se demonstreze ca a fost o desfiintare efectiva).
- dupa 1 luna reinfiintati postul de director vanzari ptr ca "s-a observat ca activitatea nu s-a imbunatatit prin comasarea celor 2 departamente, managementul este greoi ptr ca este necesara o supraveghere directa si efectiva a activitatii, etc" (dar cu grija ca sa nu se simta lezat directorul care a preluat pe hartie vanzarile).
Sau angajati noul director la inceput pe post de "sef serviciu" in cadrul departamentului nou-creat cu atributiile vechiului director. Il lasati ceva timp dupa care il transformati in director.
Stiu ca pare greoaie procedura dar va scuteste de necazuri.
-daca in timp de 9 luni se reia activitatea acesta va fii comunicata salariatului art. 72 Codul Muncii in caz de concediere in baza art 65 Codul Muncii
..............
Prevederea este aplicabila numai in cazul concedierilor colective , nu si in cazul celor individuale.
Motive concediere
simmona
Buna ziua!
Am rugamintea de a ma ajuta intr-o problema destul de spinoasa.
Dorim sa concediem 3 persoane, toti pensionari.
Motivele ar fi:
- sunt destul ... (vezi toată discuția)