avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot scapa de un angajat incompetent?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot scapa de un angajat incompetent?

Buna ziua.

Sunt un angajator intr-o situatie ciudata si usor disperata. Am un angajat pe un post de conducere (director vanzari), la care as vrea sa renunt, insa nu in conditiile impuse de el. Este angajat de cateva luni. Nu a venit cu experienta in domeniul in care activam noi, insa are experienta de conducere pe un astfel de departament in alte domenii de 10-11 ani, conform CV si conform cartii de munca. Problema este ca de cand a venit in firma, a iscat foarte multe conflicte de munca si nu stie nici macar 1 produs al firmei. Activitatea lui, desi implica si munca de teren, consta in a sta in fata calculatorului si a se plange ca nici un clinet nu cumpara in perioada asta de criza. Nu a adus nici macar 1 client nou, iar firma a pierdut chiar si din clientii vechi. Colegii si subalternii lui muncesc si vand, iar el doar isi ia salariul.

Legislatia muncii il protejeaza pe angajat si mai putin pe angajator si este greu de dovedit ca un angajat este incompetent. Nu vreau sa desfiintez postul, pentru ca am nevoie de director de vanzari, dar as vrea sa renunt la acest angajat si sa gasesc unul competent. Actualul a venit prin recomandari. Nu avea de lucru de cateva luni, are familie, mi-a fost mila de el si am zis sa il ajut, pentru ca tot aveam nevoie. Cand i-am recomandat sa isi dea demisia, a refuzat si a amenintat cu ITM, estc.

Cum as putea sa procedez? Pot sa ma prevalez de vreun articol de lege si sa vacantez postul pentru a putea fi ocupat de cineva competent, iar pe el sa il trec pe un post normal si sa ii scad salariul (ia mult peste colegii lui si nu este corect fata de cei ca? Daca da, ce motive pot invoca pentru asta si ce ar trebui sa stea in spatele acestei decizii, in cazul unei eventuale reclamatii din partea lui?

Va rog frumos, ajutati-ma!!!!
DariusT:
1. Colega @clio06 v-a dat cel mai bun sfat, urmati-l!
2. Desfiintand locul de munca, va fi o concediere individuala (art.65 din Codul muncii) su nu trebuie sa asteptati 9 luni pentru a angaja pe altcineva pe acel post. Dupa o luna se poate.
3. Ideea cu angajarea pe post de sef serviciu si apoi schimbarea in postul de director este excelenta! Si nu necesita o munca dificila, un inspector RU stie cum sa faca.
4. Atentie pe viitor pe cine angajati! Scrieti in contractul de munca perioada de proba si il puteti da afara foarte usor in aceasta perioada.
In plus, sfatul meu este sa faceti in asa fel incat intre comunicarea deciziei de concediere a actualului director (ma refer la data exacta, cand va semna de primire pentru decizia de concediere) si reinfiintarea postului cu un alt angajat sa treaca cel putin 32 de zile calendaristice.
Parerea mea ar fi: sa luati regulametul intern si sa vedeti ceea ce nu respecta acest angajat, si de fiecare data cand sesizati aceasta (ca nu respecata) ii cereti nota explicativa in scris cu numar de inregistrare, in cazul recidivelor puteti sa-l concediati. In caz ca nu aveti un regulament intern ar fi cazul sa-l faceti va puteti inspira de pe internet sunt modele generale care le puteti personaliza, si eu zic ca, cu putina rabdare in maxim 2 luni il puteti concedia fara nici o problema si la un maldar de note explicative pe care le veti avea nu cred ca va mai fi asa de ferm pe pozitie. Si nu uitati, puturosii nu au de pierdut nimic, astfel merg la intimidare fara nici o problema.
Buna seara! La mine este pe invers. Am cerut inginerului sef sa-mi mai puna si mie la salariu, altfel voi fi nevoit sa-mi mai iau un job part-time. Raspunsul a fost: " Atunci este cazul sa te declaram incompetent si sa te dam afara deoarece fabrica are nevoie de oameni care sa-i stea la dispozitie 24/24". Mie ce-mi ramane de facut? Daca nu joc cum canta ei, o sa faca in asa fel incat sa ma scoata incompetent, deoarece nimeni nu este perfect in meseria sa. Mai ales ca trebuie sa ma lupt cu niste oameni influienti ce conduc direct o fabrica de caramida.
Colegul meu are un slariu mai mare ca al meu si nici nu este hartuit, atat de tare, cum sunt eu. Se tipa la noi, suntem chemati si noaptea la defecte, nu avem sambete sau duminici in care sa stam si noi linistiti, in sensul ca, putem sa plecam undeva de acasa sa ne recreem.
I-am spus domnului inginer sef ca ma adresez ITM-ului si nici ca ii pasa, probabil ca au relatii mari si atunci nu ma pot pune cu dumnealor.
Va rog dati-mi un raspuns! Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
tintadanut, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Am urmatoarea situatie : la o societate care are 3 angajati pe posturi identice ( printre altii ). Problema este ca unul dintre ei, are ... (vezi toată discuția)
Concedirea fara motiv klara sandu klara sandu Buna ziua Ma confrunt cu o problema foarte importanta. Firma la care lucrez a facut o restrangere de buget, dandu-ne un procent foarte mic din incasari in ... (vezi toată discuția)
Motive concediere simmona simmona Buna ziua! Am rugamintea de a ma ajuta intr-o problema destul de spinoasa. Dorim sa concediem 3 persoane, toti pensionari. Motivele ar fi: - sunt destul ... (vezi toată discuția)