avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Motive concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Motive concediere

Buna ziua!

Am rugamintea de a ma ajuta intr-o problema destul de spinoasa.
Dorim sa concediem 3 persoane, toti pensionari.
Motivele ar fi:
- sunt destul de batrani si ineficienti pentru munca pe un santier de constructii
- sunt insubordonati
- alti muncitori trebuie sa refaca munca lor
- firma se afla in dificultati financiare s.a.
Seful meu doreste sa ii concedieze pe motivul restrangerii activitatii. Din cate stiu eu asta inseamna preaviz de 20 de zile, hotarare AGA prin care se desfiinteaza posturile pe care ei le ocupa, imposibiliatea de a face o anumita perioada de timp, angajari pe acel post si plata unui salariu compensatoriu.
Seful meu doreste desfacerea contractului de munca la zi, fara plata salariului compensatoriu, pe motivul ca oriicum sunt pensionari si au alta sursa de venit.
Mie mi se pare ca nu e chiar corect. Cu ce alte motive pot fi aceste persoane concediate?
Ce imi recomandati? Necorespondenta profesionala? - desi au avut salarii mai mari decat alti angajati pe acelasi post, ceea ce intr-o oarecare masura poate sa insemne recunoasterea lor ca buni profesionisti.
Ideal ar fi o procedura fara prea multe etape si cat mai greu de atacat.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 13:08, 18 August 2009
vorbiti cu ei sa incetati cim prin acordul partilor. sau sa isi dea demisia. ;) uneori e o solutie. usoara si greu de atacat.
sunt insubordonati

Cu ce alte motive pot fi aceste persoane concediate?


Puteti incerca concedierea disicplinara cu respectarea procedurii respective.
Aveti nevoie de un referat intemeiat al conducatorului locului de munca.


Salariatii sunt pensionati anticipat sau la limita de varsta?
Da, sigur. Asta ar fi fost ideal. Li s-a sugerat. Dar ei nu doresc. In primul rand pentru ei ar fi foarte dificil sa isi gaseasca alt loc de munca....
Sunt la limita de varsta pensionati. Problema este ca doar unul dintre ei a avut abateri grave, recent. Ceilalti doi le-au avut in mod repetat, dar dupa salariul care l-au luat ai zice ca au fost chiar recompensati.
La unul dintre ei i s-a facut referat, de catre seful de santier. Dar la restul...
Ceea ce doreste seful (motiv restrangere activitate, fara preaviz, fara salarii compensatorii, fara multe etape si greu de atacat) nu exista.
Stiti bine cum se face desfiintarea de post. Insa, in cazul dvs., nu inseamna ca nu veti putea reinfiinta posturile. Interdictia de a reinfiinta posturile cu alti angajati se aplica doar in cazul concedierilor, colective, ceea ce nu este cazul dvs.
Necorespunderea profesionala nu este o solutie pentru dvs., intructa dureaza si mai mult decat desfiintarea de post (cam dublu de timp), si implica cercetari laborioase.

Deci, eu zic ca variantele sunt:
1. desfiintare de post, cu respectarea procedurii legale.
2. concediere disciplinara, daca aveti motive (ati spus ca sunt insubordonati). Si aici procedura este greoaie (nu chiar ca la necorespundere profesionala, dar mai grea ca la desfiinytare de post)dar concedierea se face la zi, fara preaviz si salarii compensatorii. Concediere imbatabila in instanta veti avea numai daca respectati cu sfiintenie procedura legala. (asata pentru oricare dintre variante)
Observatie: abaterea disciplinara (A) este diferita de necorespunderea profesionala (N).
A este incalcarea intentionata/din culpa/neglijenta a disciplinei muncii si a regulilor interne si de lucru. (cel mult, se poate vorbi de "nu imi indeplinesc sarcinile/ nu respect regulile/obligatiile pentru ca nu am chef, nu vreau")
N este imposibilitatea de a-si indeplini sarcinile de serviciu pentru ca nu are cunsotiintele sau deprinderile profesionale (nu imi fac treaba pentru ca nu pot).
Faptul ca angajatii au salari mai mari decat colegii lor nu duce neaparat la concluzia ca ei corespund profesional postului, si nici la concluzia ca sunt intotdeauna disciplinati (poate diferenta de salariu est cauzata de vechime).
Oricum , salariul este cel mult legat de corespunderea profesionala, si nu dovedeste ca angajatul nu a savarsit o abatere disciplinara, si nici ca nu o va savrsi in viitor.
3. Nu stiu exact cum se aplica, dar codul munciii mai prevede si posibilitatea concedierii salariatului care indeplineste conditiile de pensionare. Nu stiu nimic despre asta, poate ne ajuta un consultant.
4. Eu as incerca si o negociere cu ei, poate isi dau demisia la zi in schimbul unei compensatii banesti mai mici decat un salariu. Aceasta, va spun din experienta, este cea mai buna (ieftina, fara etape, fara riscuri de contestare) varianta.

Doamna Simona, sefului trebuie sa ii explicati ca, indiferent de orice, legislatia muncii trebuie respectata asa cum este, altfel va pierde cu usurinta, in proces, mult mai mult decat ar fi trebuit sa acorde de la bun inceput. (cheltuieli de judecata, reanagajarea concediatilor, reputatie, amenzi ITM, si mai stiu eu ce).
Statisticile instantelor sunt clar in defavoarea angajatorilor/firmleor, mai ales in concedieri.
Nu mizati pe faptul ca angajatii nu isi apara si nu isi cunosc drepturile. Uitati-va si dvs. (si seful) la TV, in ziare, pe internet, toata lumea ii sfatuieste pe angajati cum sa isi apere drepturile. Nu le incalcati, si incercati sa il convingeti si pe seful dvs. ca este mai bine mai ales pentru el sa faca lucrurile legal acum.

Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediere carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Am urmatoarea situatie : la o societate care are 3 angajati pe posturi identice ( printre altii ). Problema este ca unul dintre ei, are ... (vezi toată discuția)
Decizie inteleapta Doina Elena Doina Elena Va rog sa ma consiliati in vederea luarii unei decizii intelepte. Situatia in fapt este urmatoarea: un agent de paza a demonstrat neglijenta in serviciu. ... (vezi toată discuția)
Modificare art 56 lit.d din codul muncii dorutza33 dorutza33 Buna ziua, Art.56 lit.d din Codul Muncii (modificat prin Legea 49/2010) se aplica si in cazul persoanelor cu CIM pe perioada nedeterminata care cumuleaza ... (vezi toată discuția)