avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... exceptiile de ordine publica
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

exceptiile de ordine publica

Care sunt acestea ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:44, 24 Decembrie 2012
Sint acele situatii care se pot invoca in orice stadiu al procesului chiar si de catre instranta din oficiu si privesc de reculga nelegala alcatuirea completului de judecata, necompetenta materiala sau teritoriala a instantei, autoritatea de lucru judecat etc
Putin mai detailat- toate sunt aratate in cod procedura civila si sunt absolute, pot fi invocate chiar si in recurs
-competenta materiala- depinde de valoarea obiectelor din cererile si procesele in materie comerciala(judecatoriile judeca toate procesele, in afara de cele care prin lege sunt date in competenta altor instante, tribunalele- valori mai mari, conflicte de munca,etc, art.1 cod pr.civila
--competenta teritoriala-locul unde se introduce cererea de chemare in judecata., care se face la instanta de care apartine domiciliul paratului, cu exceptia act. de fond funciar sau d care au ca obiect imobile, care se fac la locul unde sunt aceste imobile
-autoritate de lucru judecat-o cerere care are aceleasi parti, acelasi obiect, aceeasi cauza, se considera lucru judecat(nu mai poate fi judecat a 2-a oara-nu vorbesc de caile de atac)
-lipsa calitatii procesuale pasive-
Aceste exceptii sunt absolute, putand fi ridicate si de catre instanta , din oficiu.
Poate instanta de Apel sa invoce exceptia tardivitatii introducerii cererii de apel, chiar daca nicio alta parte din proces nu a invocat aceasta? Totodata, nu a luat in considerare motivarea apelantului cum ca a primit prea tarziu comunicarea si nu a mai putut depune in termen apelul, fiind plecat din localitate. Instanta a explicat decizia prin faptul ca tatal apelantului, cu care apelantul nu mai tine legatura de ceva vreme, a semnat de primrea comunicarii, fiind astfel indeplinita rocedura de comunicare.
Condiţiile în care poate fi invocată exceptia sunt determinate de natura normei a cărei nerespectare poate atrage aplicarea acestei sancţiuni (respectiv dacă norma are caracter imperativ sau dispozitiv).
Dacă norma are caracter imperativ, atunci exceptia poate fi invocată în orice stadiu al procesului, de către orice parte, de procuror sau de către instanţă din oficiu .
Intervenţie moderator


@ vidoqc

Închid prezenta discuţie pentru că nu am cum să o şterg şi vă rog să continuaţi să postaţi în subiectul deschis separat, aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Vă rog ca, pe viitor, să nu mai procedaţi în acest mod.


Mulţumesc.

Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia necompetentei materiale ContSters42601 ContSters42601 Am avut o plingere in contencios adsministrativ depusa la Tribunalul bucuresti .La primul termen instanta a dat urmatoarea solutie:,,Admite excepţia ... (vezi toată discuția)
Se mai poate invoca exceptia necompetentei materiale a instantei dupa solutionarea conflictului de competenta? kinley_68 kinley_68 am deschis actiune in instanta,mai exact la tribunalul Vaslui, tribunalul si-a declinat competenta pentru Curtea de Apel Iasi, Curtea la randu-i si-a declinat ... (vezi toată discuția)
Invocarea necompetentei materiale in apel Liliana Gavril Liliana Gavril Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta: Am initiat o actiune la Judecatorie - constatarea nulitatii absolute a unei declaratii de neacceptare a ... (vezi toată discuția)