avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... pierd apartamentul? (atragere raspundere personala)
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

pierd apartamentul? (atragere raspundere personala)

buna dimineata,

cer scuze moderatorilor ca deschid un nou topic pe aceasta tema, dar citind toate topicurile nu am gasit exact un raspuns la problema mea.
Sunt actionarul unic si administratorul societatii LC srl. In anul martie 2005, am efectuat trei tranzactii comerciale, prin care eu am livrat marfa unei societati comerciale din Galati. Marfa livrata de mine, a fost achitata cu 3 file de CEC, care asa cum banuiti, nu au avut acoperire in banca. Adica am luat o mare teapa (aproxim. 3 miliarde la acea vreme). Derbedeul care mi-a dat teapa, a fugit din tara, eu am depus plangere la politie, a fost condamnat in lipsa etc etc. Aici s-a infundat totul, nu am recuperat nimic.
Pe de alta parte, am intrat in incapacitate de a mai efectua plati catre furnizorii mei si catre stat (am ramas incarcat cu tva si impozit pe venit). Am incercat sa redresez firma, am mai avut cateva lucrari de constructii in toamna lui 2005, din care am mai platit o mica parte catre unul din furnizori si ce s-a mai putut catre stat. Dupa septembrie 2005, nu am mai efectuat nici o activitate, doar cat am platit facturile de telefon de pe firma, un leasing (pana prin martie 2006) etc. Practic am creditat societatea. In acest an (2008), unul dintre furnizori si statul (separat) au deschis procedura de faliment. Chiar aseara am primit "notificarea deschiderii procedurii de faliment", binenteles este numit si un lichidator. Societatea nu are bunuri care sa poata fi executate.
Aceasta fiind speta, credeti ca se poate ajunge la atragerea raspunderii personale, cu executarea silita a bunurilor proprii? Am impreuna cu sotia, un apartament cumparat prin credit ipotecar si mai sunt actionar in 3 firme de 2 bani (cu prieteni). Suntem in pericol de a ne pierde apartamentul?
chiar nu e nimeni care sa aiba o opinie?
Pararerea mea este ca eu nu am administrat cu rea credinta societatea, astfel incat sa o aduc in faliment si sa raman eu personal cu cine stie ce sume de bani sau alte beneficii de pe urma firmei.
Stimate domn,

atragerea raspunderii administratorilor societatii (sau a organelor de conducere) nu se face in mod aprioric, automat, fiind nevoie de indeplinirea unor circumstante, legea 85/2006 prevazand ca:

(1) La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.

Pentru a fi angajata raspunderea dumneavoastra trebuie sa fie dovedita una din faptele de mai sus precum si legatura de cauzalitate intre acele fapte si starea de insolventa a societatii.

E recomandabil sa consultati un avocat care sa poata studia tot dosarul inaintea formularii unei opinii.

George
George are dreptate. Trebuiesc indeplinite acele conditii.

Am sa fiu insa crud de sincera cu Dvs. si am sa va spun ca raspunsul cel bun este ca depinde FOARTE mult de cat de bine sunteti reprezentat in instanta si de cat de mult se zbate pentru Dvs. avocatul sau chiar Dvs. personal.

Ingaduiti-mi sa va atrag atentia ca sunt pasi procedurali care trebuie respectati cu strictete si pe care daca i-ai pierdut, pot ramane pierduti pe veci, ca de exemplu termenul de contestare a unei creante.

Fiti foarte atent ca am un dosar in care ma zbat de 1 an sa intorc o astfel de situatie in care o creanta necontestata si nedatorata integral a fost inscrisa la masa credala. Avocatul pe care l-a avut la acel moment debiotorul nu a contestat nimic. Am facut-o eu dupa preluarea dosarului si, slava Domnului, am reusit sa castig in parte contestatia, dupa multa munca si multa zbatere, dupa 2 plangeri penale si 2 recursuri.

Asa ca fiti atent cum va reprezinta si cine va reprezinta. Incercati sa aflati mai multe pareri si sa urmariti personal si cu constiinciozitate mersul dosarului. Nu ezitati sa luati atitudine daca nu va simtiti reprezentat cum trebuie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea administratorului AMIVA AMIVA Buna ziua, Sunt administratorul unei firme de comert cu ridicata, in care sunt si actionar, care a inceput sa aiba probleme determinate de scaderea vanzarilor ... (vezi toată discuția)
Raspunderea asociatilor ticeza ticeza buna seara, intr-un srl aflat in insolventa si caruia i se deschide procedura de faliment exista posibilitatea atragerii raspunderii asociatilor?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Atragerea raspunderii administratorului in nume personal fasttrade fasttrade Sunt asociat intr-o societate, care de altfel este in faliment prin grija administratorului acesteia. Acesta , premeditat, a adus societatea in aceasta stare. ... (vezi toată discuția)