avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna?

Buna seara! As dori sa va intreb ce inseamna urmatoarea fraza (extrasa dintr-un act de donatie): subsemnatii donatori instituim in favoarea XsiY, parintii donatarei drept de uz viager asupra garajului cat si interdictia de instrainare si grevare a intregului imobil, fara acordul expres a lor, pe durata vietii acestora.

1. Ce inseamna "grevare" in acest context?
2. Cum se poate "scapa" legal de aceste sarcini, in conditiile in care donatorul a decedat (excluzand cererea acordului lui XsiY) iar sarcinile sunt trecute in CF?
3. Daca nu respect sarcinile impuse, poate afla XsiY? Daca da, cum?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:40, 16 Mai 2011
1. Inseamna ca dobanditorii nu au voie sa instituie si alte sarcini asupra imobilului, cum ar fi ipoteca de exemplu, ori vreun alt drept in favoarea altei persoane.
2. Nu se poate "scapa" de sarcini decat cu acordul expres scris al lui X si Y, in favoarea carora au fost instituite.
3. Nu aveti cum sa nu le respectati atat timp cat, fiind inscrise in CF, nu puteti face nimic fara acordul lui X si Y.
Multumesc pt raspunsul prompt. As dori sa mai stiu eu, in calitate de proprietar, ce drepturi am de fapt, daca imi sunt ingradite de catre XsiY? Practic nu am nici un drept, nu?
Si inca ceva: cum pot face ca sotul meu sa devina co-proprietar la imobilul respectiv, desigur fara acordul expres al lui XsiY?
Trebuie sa existe ceva ... chiar daca e pe "muchie de cutit". Trebuie sa ma si eu niste drepturi ca si proprietar. Pe mine nu ma favorizeaza nici o lege, nu am nici un "ass in maneca"? Imposibil ....
Atat timp cat exista in Cartea Funciara a imobilului interdictiile de instrainare si grevare in favoarea lui X si Y, nu puteti instraina, ipoteca, institui alte drepturi in favoarea altcuiva fara acordul scris al celor in cauza. De asemenea, sotului dvs. i-ati puteti doar dona o cota din imobil (vanzarea-cumpararea intre soti este interzisa de lege), donatie care poate fi revocata de dvs. oricand, insa nu puteti face acest lucru fara acordul scris al lui X si Y.
ioana_cristina2004 a scris:

cum pot face ca sotul meu sa devina co-proprietar la imobilul respectiv, desigur fara acordul expres al lui XsiY?

Oare cum se face ca ati ajuns (mai repede? mai tarziu?) la ...exact ceea ce parintii dvs. au dorit sa evite?
Mie imi spune ca va cunosteau destul de bine, chiar mai mult decat va place dvs. sa credeti, si erau si ...baieti destepti (in functie de parerea/dubiul/"certitudinea de beton" pe care o aveti dvs. despre parintii dvs. veti lua sfarsitul frazei mele intr-un sens sau in altul).

Stiu. O sa spuneti ca v-ati fi astepat doar la opinii juridice, nu si de alt soi.
Dar un avocat e dator sa-ntrebe si ..."de ce?" (care este motivatia pentru care ...). Ca sa se asigure ca "ajutorul" lui nu va fi de fapt un branci pentru omul care vrea sa se arunce in fantana. Eu am o vorba: Faceti ce vreti! Dar stiti ce faceti? (cunoasteti toate consecintele a ceea ce doriti sa faceti?).
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare cosminelvali cosminelvali Buna ziua, Se poate schimba proprietarul unui bun imobil ipotecat fara sa se achite ipoteca? Noul proprietar fiind de acord ca ipoteca sa ramana in favoarea ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un apartament ipotecat? stefan_73 stefan_73 Buna Seara. Sunt in divort cu sotia mea ,aceasta are un credit de consum de 40.000 euro obtinut in timpul casatoriei,credit obtinut prin ipotecarea unui ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament luat prin prima casa 2013 cristhy45 cristhy45 Buna ziua , poate ma ajuta si pe mine cineva . Am cateva lucruri neclare in legatura cu inchirerea unui ap cu 2 camere luat prin programul prima casa la ... (vezi toată discuția)