avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie

as dori sa stiu daca se mai acorda niste zile libere cand te casatoresti si eventual niste bani ? in sectorul privat este ceva ce ii obliga la asa ceva , sau face fiecare dupa cum il taie capul ? in codul muncii 2003 era parca stipulat ca la casatorie primesti ceva zile libere , dar acum , in noul cod al muncii nu stiu daca a mai ramas valabil acele prevederi ! si am inteles ca sunt firme care dau un salariu brut cand te casatoresti ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 16 Mai 2011
Art. 147 C.mun. dispune ca:
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Intr-adevar, zilele libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii erau prevazute de art. 61 din contractul colectiv de munca unic la nivel national care de la 01.01.2011 nu mai este in vigoare.
Prin urmare, aceste zile libere platite ar trebui sa fie prevazute in R.I. sau in ccm la nivel de ramura de activitate aplicabil angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ileanacs ileanacs Buna ziua. Pentru mine este inca neclar: CCMN 2007-2010 este inca in vigoare ? Se aplica CCMN 2011-2014? Sau nici unul din acestea? Ca sa ... (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de deces soacra ContSters207071 ContSters207071 Buna ziua , Daca esti in concediu de odihna si iti moare soacra , in aceasta perioada mai beneficiezi de cele 3 zile libere in plus sau se pun din cele din ... (vezi toată discuția)
Zile libere casatorie ContSters143789 ContSters143789 cate zile libere platite are dreptul un salariat care se casatoreste , conform codului munci (vezi toată discuția)