avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita garantie imobiliara ipoteca rang 1, ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita garantie imobiliara ipoteca rang 1, 2, 3

Am mare nevoie de o informatie..... Sunt in executare silita garantia fiind un imobil. Am 3 dosare, 1 un credit pe persoana fizica garantat cu imobil ipoteca de rang 1 aprox. 70 mii euro, 1 credit de investitii persoana juridica (am avut si o firma aflata in faliment acum!!!) garantat cu acelasi imobil ipoteca de rang 2 aprox. 60 mii lei, 1 linie de credit tot pe firma garantia fiind ipoteca de rang 3 pe acelasi imobil 25 mii de lei. Acum am trei dosare executionale si sunt la faza in care mi-au trimis o adresa sa le comunicam pretul de vanzare insa dosarul la care au facut referire este unul pe firma deci acolo unde am ipoteca de rang 2. Intrebarea mea este urmatoarea.....in momentul in care se va ajunge la licitatie exista o ordine de acoperire a creditelor/ipotecilor sau se acopera cum vrea executorul??????!!!!! Logica imi spune ca ordinea fireasca ar fi....1. cheltuielile de executare silita (toate!!!!); 2. Ipoteca de rang 1; 3. Ipoteca de rang 2; 4. Ipoteca de rang 3...Gresesc cumva?! Va rog sa ma ajutati cu aceste informatii si daca exista/unde o reglementare in acest sens... Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: crack , utilizator 00:12, 17 Mai 2011
Vedeti disp. art.563-564 si urm. C.proc.civ.(modificat prin Legea nr.202 din 26.10.2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor).

Teoretic, nu gresiti, practic, nu-mi pot da seama ce se intampla...aveti 3 dosare de executare silita insa...teoretic, ultimele doua, ar trebui reunite de catre instanta de executare (la cererea persoanei interesate) cu primul dosar de executare silita (vedeti disp. art.373 ind.4 C.proc.civ.)...si efectuata o sigura executare silita iar pretul distribuit conform disp. legale anterior mentionate.

este putin ciudat!!!...am 3 dosare A, B si C in aceasta ordine unde A si C sunt pe PJ iar ipotecile sunt de rang 2 respectiv 3.
Dosarul B este cel pe PF si ipoteca de rang 1.
Interesant este faptul ca de la biroul executorului cu aprox o saptamana in urma mi s-a spus ca distributia se va face in ordinea ipotecilor insa vineri saptamana trecuta am primit aceasta comunicare care se refera la a mentiona (cei de pe CF) pretul de vanzare dar in dosarul C!!!!!
Nu stiu ce calitate aveti dvs. in aceste dosare insa...conform disp. art.570 (2) C.proc.civ. "Cel nemultumit de modul stabilit pentru eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare poate cere executorului sa consemneze obiectiile sale in procesul-verbal, care poate fi contestat in termen de 3 zile.Contestatia suspenda de drept eliberarea sau, dupa caz, distribuirea.
Judecata ei se face de urgenta si cu precadere, cu citarea in termen scurt a partilor."

Daca nici o persoana nu are interesul sa ceara reunirea dosarelor "executionale", executarea C isi va urma cursul firesc insa...distributia pretului se va face, teoretic, asa cum ati spus dvs./in concordanta cu disp. art.563-564 C.proc.civ.-dupa caz, nu cunosc detaliile situatiei cu care va confruntati.

Executorul judecatoresc urmeaza/ar trebui sa urmeze, teoretic, in speta, regulile stabilite de codul de procedura civila.Nu va inteleg nelamurirea.
am calitatea de debitor in dosarul B (cel pe PF in euro) si calitatea de fidejusor in dosarele A si C (cele pe firma in lei). Deoarece in dosarul B este implicat si un codebitor care deja are de suferit din cauza mea (somatii, popriri s.a.) imi doresc ca primul care sa se plateasca prin distribuirea sumelor obtinute din licitatie sa fie acest credit si apoi din ce ramane celelalte doua....iar (Doamne fereste!) in situatie neacoperirii sumei totale (comisioane + cele trei credite) sa raspund numai eu si sotia (partener in afacere si fidejusor si ea) fara a mai suferi si o terta persoana care pana la urma nu a vrut decat sa ma ajute....

distribuirea sumelor se va face cf. art. 563 c.pr.civ.
In cazul ipotecilor, cf. art. 564, plata lor se va face inaintea creantelor prevazute la 563 alin.1, lit. b, adica imediat dupa cheltuieli de judecata, cheltuieli de executare sau alte cheltuieli pt conservarea bunurilor, masuri asiguratorii/alte cheltuieli facute in interesul comun al creditorilor.
In cazul dvs. ipotecile se vor acoperi in functie de rang. Rangul intai se va acoperi, apoi rangul 2 s.a.m.d
Aici legea e clara, asa se acopera, chiar daca va convine sau nu.

Alte discuții în legătură

Somatie imobiliara CORINA_BC CORINA_BC Am cumparat un apartament prin credit cu ipoteca in 2008, intre timp, creditul a ajuns la o firma de recuperare, si apoi prin hotarare judecatoreasca mi s-a ... (vezi toată discuția)
Ordinea creantelor marss marss Am unSRL aflat in insolventa faza definitivarii tabelului definitiv al creantelor.In situatia, foarte probabila ,cand nu se aproba nici un plan de ... (vezi toată discuția)
Ipoteca si sechestrul asigurator ryan1 ryan1 Buna ziua Pe un imobil apartinand unei SC pe care exista o ipoteca de rangul 1 in favoarea unei persoane fizice, ulterior MFP-ANAF-AFP a notat sechestru ... (vezi toată discuția)