avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatie imobiliara
Discuție deschisă în Executare silită

Somatie imobiliara

Am cumparat un apartament prin credit cu ipoteca in 2008, intre timp, creditul a ajuns la o firma de recuperare, si apoi prin hotarare judecatoreasca mi s-a pus poprire pe venituri. Din martie 2014, mi se retin 1/3 din salar, lunar. In octombrie 2014, Asociatia de proprietari a castigat procesul pentru neplata intretinerii si am primit de la un executor judecatoresc o somatie imobiliara. Am inteles ca Asociatia poate incepe urmarirea silita pe apartament pentru recuperarea datoriei. Cum se face acest lucru din moment ce apartamentul este sub ipoteca, pana la achitarea creditului?
Cel mai recent răspuns: CORINA_BC , utilizator 08:30, 26 Mai 2015
Ipotecile au un "rang", o ordine in care se pot executa.
NCPC - SECŢIUNEA a 4-a
Concursul între creditorii ipotecari
Art. 2421 - Concursul ipotecilor imobiliare
Rangul ipotecilor imobiliare este determinat de ordinea înregistrării cererilor de înscriere în cartea funciară.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Răspunsul anterior este cam greșit. Rangul ipotecilor conferă ordinea de prioritate la distribuirea creanței rezultate din vânzarea imobilului ipotecat și nu ordinea la executare.

Orice creditor al proprietarului imobilului ipotecat poate executa silit imobilul, fie că are sau nu ipotecă.

Asociația are un privilegiu imobiliar ce-i conferă prioritate la distribuire față de creditorul ipotecar convențional.

Ilie1111 a scris:
Răspunsul anterior este cam greșit. Rangul ipotecilor conferă ordinea de prioritate la distribuirea creanței rezultate din vânzarea imobilului ipotecat și nu ordinea la executare.
Orice creditor al proprietarului imobilului ipotecat poate executa silit imobilul, fie că are sau nu ipotecă. Asociația are un privilegiu imobiliar ce-i conferă prioritate la distribuire față de creditorul ipotecar convențional.

Daca considerati ca prevederile NCC sunt "gresite" adresati-va Parlamentului Romaniei.

Art. 563
In cazul in care executarea silita a fost pornita de mai multi creditori sau cand, pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus si alti creditori titlurile lor, executorul judecatoresc procedeaza la distribuirea sumei potrivit urmatoarei ordini de preferinta, daca legea nu prevede altfel:
a) creantele reprezentand cheltuieli de judecata, pentru masuri asiguratorii sau de executare silita, pentru conservarea bunurilor al caror pret se distribuie, precum si orice alte cheltuieli facute in interesul comun al creditorilor;
b) creantele reprezentand salarii si alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru intretinerea si ingrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporara de munca, prevenirea imbolnavirilor, refacerea sau intarirea sanatatii, ajutoarele de deces, acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si creantele reprezentand obligatia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii;
c) creantele rezultand din obligatia de intretinere, alocatii pentru copii sau obligatia de plata a altor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
d) creantele bugetare provenite din impozite, taxe, contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;
e) creantele rezultand din imprumuturi acordate de stat;
f) creantele reprezentand despagubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice prin fapte ilicite;
g) creantele rezultand din imprumuturi bancare, din livrari de produse, prestari de servicii sau executari de lucrari, precum si din chirii sau arenzi;
h) creantele reprezentand amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
i) alte creante.
In cazul creantelor care au aceeasi ordine de preferinta, daca legea nu prevede altfel, suma realizata se repartizeaza intre creditori proportional cu creanta fiecaruia.
Art. 564
Daca exista creditori care, asupra bunului vandut, au drepturi de gaj, ipoteca sau alte drepturi de preferinta conservate, in conditiile prevazute de lege, la distribuirea sumei rezultate din vanzarea bunului, creantele lor vor fi platite inaintea creantelor prevazute la Art. 563 alin. 1 lit. b).
Art. 565
Dobanzile si penalitatile sau alte asemenea accesorii ale creantei principale vor urma ordinea de preferinta a acestei creante.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Nu domnule expert, nu prevederile NCC sunt greșite ci afirmațiile dumneavoastră.

Această afirmație
Ipotecile au un "rang", o ordine in care se pot executa.
este o afirmație falsă, fără nicio acoperire legală.
Ilie1111 a scris:
Nu domnule expert, nu prevederile NCC sunt greșite ci afirmațiile dumneavoastră. Această afirmație Ipotecile au un "rang", o ordine in care se pot executa. este o afirmație
falsă, fără nicio acoperire legală.

Virgula din text trebuia interpretata ca si un "si"

Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2015
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Ordinea creantelor marss marss Am unSRL aflat in insolventa faza definitivarii tabelului definitiv al creantelor.In situatia, foarte probabila ,cand nu se aproba nici un plan de ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar- recuperare sume cu titlu de creanta Ramona Geambasu Ramona Geambasu Buna ziua, As dori sa ma asigur ca din articolul de mai jos,executorul judecatoresc este obligat la final,dupa incheierea actului de adjudecare dupa ... (vezi toată discuția)
Punere in executare hotarare partaj sammy44 sammy44 Sunt partea reclamanta in procesul de partaj, hotararea Instantei atribuind pe rand imobilul fiecarei parti , ultimul fiind fostul sot si intrucat nici unul nu ... (vezi toată discuția)