Buna ziua,as dori sa-mi cumpar un apartament nou intr-o zona rezidentiala din Cluj.Am gasit apartamentul,am platit un avans,ocazie cu care am incheiat un precontract semnat de doi martori,urmand ca in termen de doua saptamani sa platesc integral suma,apartamentul(blocul) fiind in constructie.Cum se procedeaza cand duc suma integrala.?Banuiesc ca trebuie mers la un notar.Va rog sa ma sfatui-ti cum se face pentru ca-mi este teama sa nu ma trezesc ca am dat o gramada de bani pe o simpla hartie.
actul de vanzare cumparare se va incheia in forma autentica, in fata unui notar. Acesta va avea in vedere toate documentele proprietarilor vanzatori legate de imobil, informatii fiscale (certificatul fiscal eliberat de directia de taxe si impozite locale), informatii din cartea funciara a imobilului (extrasul de carte funciara care contine informatii legate de imobil, proprietarii lui, eventualele sarcini care il greveaza). In aceste conditii este putin probabil sa fiti inselata dar, daca aveti un dubiu, incercati sa aveti un consilier de specialitate.
Ar fi bine ca in momentul in care faceti programarea la notariat sa verificati daca notarul respectiv exista si este inscris in Camera Notarilor Cluj.
In cazul in care apartamentul este in constructie, acesta nu poate fi inscris in Cartea Funciara, deoarece nu s-a efectuat o dezmembrare a Blocului in care este situat; din acest motiv ar fi bine ca restul de pret sa-l achitati dupa receptia apartamentului (finalizarea lucrarilor) si dupa dezmembrarea acestuia, astfel incat bunul sa fie corect identificat.