avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... In ce conditii si cand pot trece in rezerva?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

In ce conditii si cand pot trece in rezerva?

Sunt nascut in 1963. Sunt militar activ (subofiter) din nov 1990, fara intrerupere. Cand si in ce conditii pot trece in rezerva ( iesi la pensie) ?
Cel mai recent răspuns: sabinaandreea , utilizator 23:44, 17 Mai 2011
Va rog sa reveniti cu luna nasterii dvs., numai anul nu este suficent. Varsta standard de pensionare si stagiile difera.
Sunt nascut in luna februarie a anului 1963. Lucrez cu carte de munca din august 1981 cu o intrerupere de 20 de luni pt efectuarea stagiului militar si asa cum am mai scris, sunt subofiter , fara intrerupere din nov 1990. Indiferent de raspuns , va multumesc anticipat.
Potrivit anexei 6 a Legii nr. 263/2010, varsta standard de pensionare este de 57 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 24 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare in specialitate este de 17 ani si 4 luni.

Ati realizat atat stagiul minim de cotizare in specialitate, cat si stagiul complet de cotizare. Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta in iunie 2020, atunci cand veti implini 57 de ani si 4 luni. Veti putea beneficia de pensie anticipata partiala la 52 de ani si 4 luni, daca va veti afla in una din situatiile prevazute la art. 65, alin. (2) din Legea nr. 263/2010.

Art. 65
.....................................
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1) este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate prevăzut în anexa nr. 6 şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.


In privinta perioadelor care intra in componenta stagiului minim de cotizare in specialitate, puteti citi mai jos art. 37, alin. (2) din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Art. 37
....................................
(2) Stagiul minim de cotizare in specialitate prevazut la art. 54 alin. (2) din lege este constituit din perioada in care o persoana din sistemul national de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar in activitate;
2. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;
3. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
4. a fost in captivitate;
5. a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract si/sau de soldat si gradat voluntar.



Aceleasi prevederi le puteti citi si la art. 3, alin. (1), lit. q) din Legea nr. 263/2010.
Cred ca ati omis sa spuneti in ce grupa ati lucrat in aceasta perioada,pentru cei care au lucrat de ex in grupa speciala exista reduceri ale varstei standard de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta iesirii la pensie conform legii nr. 263/2010, activitate in sistem militar honciuc_valy honciuc_valy Am lucrat in viata civila 10 ani si 8 luni, am lucrat ca militar angajat 17 ani si 2 luni, am satisfacut stagiul militar de 1 an si 4 luni. Daca mai fac 10 ani ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - cadru militar komoddo komoddo Buna seara. Legat de pensionarea militarilor , voi pune in discutie situatia mea. sunt nascut in septembrie 1963. Pe data de 10 martie 1982 am fost incadrat cu ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare pentru militari Dreptul muncii Dreptul muncii Cat este varsta de pensionare pentru militari, acum cu noua lege a pensiilor? A ramas la 55 ani sau este la 60 de ani, pentru fiecare caz in parte (in functie ... (vezi toată discuția)