avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare

Buna ziua. Am o intrebare care ma macina de ceva timp incoace. Mama mea doreste sa vanda apartamentul in care locuim akuma ca sa ne mutam in alta parte. Aici cred ca dam de o problema. In contractul de vanzare cumparare scrie ca contractul repectiv se incheie intre vanzatorii... si cumparatoarea Burcea Ruxandra, casatorita cu Burcea mihai daniel. iar peste tot scrie ca ea este cumparatoarea singura data cand ii apare numele tatalui meu este in fraza de mai sus. mentionez ca este in momentul de fata divortata de 20 de ani cu sentinta de divort dar in sentinta nu spune nimik de apartament. banii au fost ai bunicii mele pentru apartament asa ca el nu a contribuit cu nimik, Se poate vinde? Este OK?
Nu se poate vinde fiind un bun comun dobandit in toimpul casatoriei. Trebuie sa faca partaj , sa solicite iesirea din indiviziune. Fostul sot va avea colta de 1/2 prezumata de lege. Doar daca mama poate face dovada ca a contribuit cu mai mult la dobandirea imobilului va putea obtine o cota majorata, Varfioanta II. poate vinde daca fostul e de acord sa vanda impreuna si sa imparta banii in mod amiabil.
Nu,mama nu poate vinde fara acordul sotului,deoarece este bun comun,dobandit in timpul casatoriei.
Fiind dobandit in timpul casatoriei, apartamentul este bun comun al sotilor, chiar daca la achizitionarea sa a semnat pe contract doar sotia. Nu se poate vinde decat daca se face partajul in urma divortului sau cei doi fosti soti semneaza impreuna contractul de vanzare cumparare ori daca fostul sot imputerniceste pe cineva sa semneze in numele sau contractul.
ruxandraburcea a scris:
mentionez ca este in momentul de fata divortata de 20 de ani cu sentinta de divort dar in sentinta nu spune nimik de apartament. banii au fost ai bunicii mele pentru apartament asa ca el nu a contribuit cu nimik


cazacuioana a scris:
Nu se poate vinde fiind un bun comun dobandit in toimpul casatoriei. Trebuie sa faca partaj , sa solicite iesirea din indiviziune. Fostul sot va avea colta de 1/2 prezumata de lege.


Prezumtia instituita de art. 30 alin. 1 Cod fam este una relativa. Adica, oricand pot sa probez impotriva ei si prin orice mijloc de proba.

O cerere de partaj inseamna, implicit, recunoasterea celuilalt ca fiind coproprietar, pentru ca nu faci cerere de imparteala daca nu ai nimic de impartit.
Din interpretarea a contrario a aliniatului ultim din art. 30 Cod fam "Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita" rezulta ca cel care sustine ca bunul dobandit in timpul casatoriei nu este bun comun ci bun propriu - in speta de fata e vorba despre bunul in care a trecut o valoare ce era proprie sotiei, nu comuna (art. 31 lit. f Cod fam) - trebuie sa dovedeasca aceasta.
Umeaza ca nu actiunea in partaj este solutia ci o actiune negatorie a.k.a. "actiunea in constatarea neexistentei dreptului sotului asupra apartamantului".
Insa inainte de a promova o astfel de actiune ar trebui vazut daca fostul sot nu merge la notar ca sa dea o declaratie in acest sens si astfel sa se rezolve totul cat mai simplu si fara procese inutile.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare imobil angelica5 angelica5 Buna ziua. Anul trecut am deschis un dosar de executare silita asupra unui apartament al fostului sot. Au fost facute cereri la primarie dar inca nu am primit ... (vezi toată discuția)
Partaj prietenoasa prietenoasa Stimati domni, intrebarea mea este: daca sotii au locuit in apartamentul de serviciu al politiei, iar dupa divort, sotul a cumparat si vandut apartamentul, ... (vezi toată discuția)
Divort fara partaj - mai pot cere partajul? tiby30 tiby30 am si eu o intrebare am divortat in 2003 iar partaj nu sa facut de niciun fel eu loc cu parinti si am sct de vinzare cumparare cu clauza de intretinere dupa ... (vezi toată discuția)