avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut nerambursat. mijloace de recuperare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut nerambursat. mijloace de recuperare

Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut intre mine ca si persoana fizica si firma reprezentata prin administrator - asociat unic. Cu toate ca au trecut luni de la scadenta, nu mi s-au restituit decat o parte din bani. In momentul de fata numai sunt angajat al acestei firme, dar inca am sume consistente de recuperat. Va rog furnizati-mi o solutie rapida de recuperare a acestor sume, deoarece la intrebarea "cand imi voi primi banii?", primesc raspunsul "cand vor fi". Ce modalitate legala de constrangere am? Personal am facut demersuri scrise pentru o conciliere, dar nu am primit nici un raspuns.
Pot sa investesc contractele cu titlu executoriu si sa cer executarea lor silita (direct prin executor) in conditiile in care acestea au urmatoarea clauza " In cazul in care termenul de restituire nu este respectat, debitoul este pus de drept in intarziere, fara vreo alta formalitate sau curgerea vreunui termn, prezentul contract constituind titlu executoriu".

Va multumesc.
mai intai, incercati sa-i notificati (cu ajutorul unui avo. sau executor) daca nu ...atunci va trebui actiune in instanta, pt. a va recupera banii.

av. vasilescu
Puteti folosi calea concilierii directe prin apelarea la un Birou de mediator existent pe raza localitatii dvs. sau apeland la un alt mediator autorizat ,daca in localitatea dvs nu se fla Intrati pe Google si pur si simplu dati Birou de mediator,unde cu siguranta ve-ti gasii si va va explica pe intelesul dvs.cum trebuie sa procedati.Medierea este calea prima de rezolvare in cazul dvs,cu costuri minime ,fara sali de judecata si taxa de timbru care este in functie de valoarea pretentiilor ridicate
Aveti aici un calculator de taxe de timbru.Calculativa singur taxa:
CLICK:[ link extern ]
Daca contractele de imprumut sunt autentificate de notar, ele sunt autentice si pot fi investite pentru a se putea solicita executarea silita.
Daca nu sunt intocmite la notar, se poate alege actiunea speciala instituita de OG5/2001 - solicitarea catre instanta in vederea emiterii unei ordonanta de plata impotriva debitorului - la o taxa fixa de 39 lei. Conditia e ca in acele contracte sa fi fost trecute niste scadente ale sumelor imprumutate. De asemenea, in cerere veti solicita si dobanzi si veti face si un calcul al lor.
medierea si alte forme de conciliere sunt utile, dar nu intrerup prescriptia.Dupa ce ati tot solicitat pe cale amiabila sumele datorate si nu aveti un raspuns favorabil, singura cale e sa obtineti un titlu executor sa recuperati sumele silit.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Buna ziua!
Mai intai, contractele de imprumut sunt facute la notariat in forma autentica?
Daca da, ele pot intr-adevar constitui titlu executoriu.
Daca nu, va trebui mai intai sa mergeti in instanta cu acele contracte ca si proba a imprumutului si , daca sentinta va fi favorabila, o veti investi cu formula executorie si le veti prezenta unui executor in vederea inceperii procedurii de executare silita.
Problema apare in cazul in care firma respectiva nu are bunuri de executat. Va ramane sa asteptati pana cand veti gasi ceva de executat.
Mai exista si procedura insolventei, caz in care, pentru anumite motive bine intemeiate, puteti cere raspunderea personala a asociatilor/administratorilor.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.
Contractele nu sunt autentificate la notar. Sunt semnate de catre mine ca si creditor si stampilate + semnate de catre administratorul asociat unic din partea firmei.
Bunuri exista pe firma dar sunt gajate la banca pentru garantarea unor linii de credit. In schimb exista rulaje mari pe firma, ceea ce ar putea face - cred - posibila obtinerea unei popriri pe conturile bancare.

Totodata mai precizez ca am atasate la contractele de imprumut si chitante eliberate de firma, respectiv ordine de plata prin care s-a facut transferul sumelor din contul meu in contul firmei, cu specificatia explicita de creditare.
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Subiect: imprumut nerambursat. mijloace de recuperare prin executare andrei73 andrei73 Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut ... (vezi toată discuția)
Procedura de investire cu formula executorie a unui contract de imprumut autentificat la notar ioana_comsa213 ioana_comsa213 Buna seara, Va rog, spuneti-mi cum se procedeaza pentru investirea cu formula executorie a unui contract de imprumut. Ce costuri sunt pentru ducerea la ... (vezi toată discuția)
Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)