avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua,
sunt fiica unui cuplu care si-a oficializat relatia doar de 2-3 ani. in certificatul meu de nastere la numele tatalui este trecut primul sot al mamei; de ce? nu stiu. cert este ca fiecare dintre parintii mei mai au cate un copil din prima casatorie (toti am depasit de mult 25 de ani). casa in care locuim, eu si parintii este pe numele actualului sot al mamei (tatal meu biologic). intrebarea mea este: cum ma afecteaza aceasta situatie in eventualitatea in care se intampla ceva cu unul sau altul dintre parinti?
va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:26, 17 Mai 2011
in cazul dv. ar trebui sa existe o recunoastere a filitiei facuta de tatal biologic pentru a putea beneficia de... mostenire, de exemplu. pentru faptul ca la rubrica "numele tatalui" este trecuta alta persoana, inteleg ca la data nasterii dv. divortul intre parinti nu a fost pronuntat, legea romana prezuma ca fiind tatal copilului sotul mamei.
Singurul raspuns care imi vine in minte este ca mama dvs. era casatorita cu primul sot cand v-a nascut pe dvs, iar conform legii, sotul mamei este tatal copilului rezultat din casatorie (chiar daca, in realitate, aveti alt tata biologic). Trebuia introdusa o actiune in tagaduirea paternitatii de catre fostul sot al mamei/de catre mama sau chiar de catre dvs, apoi una de stabilirea paternitatii de catre mama dvs/sau dvs...cale lunga.
In situatia de fata, dvs. o veti putea mosteni doar pe mama dvs... de la tatal biologic nu puteti obtine nimic, atata vreme cat nu sunteti recunoscuta legal de catre acesta.
Problema este ca termenul de introducere a actiunii in tagaduirea paternitatii este depasit in cazul dvs:
Codul Familiei, Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.

In cazul in care ati obtine acea hotarare de tagaduire a patrnitati fata de primul sot al mamei, iata ce ar urma:
Codul Familiei, Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. (1), un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul de un an, pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, va curge de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.

Stiu ca pare complicat, dar, din pacate, aceasta este situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, schimbare certificat nastere DianaRobi DianaRobi Buna ziua. Sunt casatorita(dar despartita) cu un cetatean irakian.Mi-am facut alta relatie,am facut si un copil(nedivortata fiind),copilul prin lege va avea ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)
Sunt în divorț de peste un an și urmează să nasc peste puțin timp. cum să procedăm pentru ca tatăl natural să poată recunoaște copilul? EmaR. EmaR. Buna ziua, as dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o situatie, sunt intr-un proces de divort de 1 an si 2 luni nefinalizat inca, intre timp am intrat intr-o ... (vezi toată discuția)