Buna,
am si eu urmatoarea intrebare: In urmatoarele 8 zile imi exprima C.I.M. , incheiat acum 3 luni. Eu doresc sa plec din cadrul acestei firme si pe acest motiv am depus o demisie, cu preavizul aferent de 15 zile, pentru a putea pleca cu 2 zile mai devreme ( contarctul expira in data de 01.06 , iar preavizul a fost datat pana in 27.05 ). Din cate am citit eu pe internet legat de incetarea C.I.M. am constatat ca acest lucru se face de drept, la expirarea contractului si institutia are obligatia de a trimite angajatului o notificare prinvind incetarea C.I.M. Angajatorul imi cere acuma sa rescriu a 3-a oara cererea de demisie tot pe o perioada de 15 zile, cu o cerere de concediu fara plata de 2 zile, pe motivul ca se face pontajul pe o luna intreaga. In aceasta situatie care este cea mai buna solutie?
In acest caz trebuie sa ii cer angajatorului notificarea privind incetarea de drept a C.I.M.? As dori mai multe detalii sau articolul de lege care sa cuprind acest lucru, ca sa pot demonstra angajatorului ca am dreptate in acest sens. La cerinta mea acesta a argumentat raspunsul sau negativ prin faptul ca este dorinta mea sa plec si nu a lor, de aceea plecarea mea necesitasi implica pin lege preaviz, chiar daca mi se termina C.I.M.
Multumesc frumos!
Legea 53/2003 actualizata (Codul Muncii) spune asa:
Art. 56 - (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
..
j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;
(2) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d) - k), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare.
Un contract de munca incheiat pe perioada determinata poate fi prelungit numai in cazul in care se incheie un act aditional, in care este specificat perioada pentru care se prelungeste acel contract: nedeterminata sau determinata (si se precizeaza perioada) si eventual alte elemente care se doresc a fi modificate (salariu, etc).
Actul aditional reprezinta vointa partilor, respectiv acordul intervenit intre partile care au incheiat contractul prin care acestea convin asupra modificarii, completarii sau incetarii (nu e cazul dvs) contractului incheiat initial.
Daca una din parti (aici dumneavoastra) nu mai doreste continuarea colaborarii, cealalta parte nu are cum sa "forteze" prelungirea si contractul inceteaza de drept, la data care este mentionata in contract.