avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Incasare bilet la ordin emis inainte ca firma sa intre ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Incasare bilet la ordin emis inainte ca firma sa intre in insolventa si faliment

Am avut un contract de garantie cu o societate,care in 2004 mi-a garantat plata salariului pe doi ani (daca mi se desface contractul de munca mai repede de 5 ani).Aceasta societate mi-a emis un Bilet la Ordin fara protest,scadent in data de ....martie 2010.
In 2005 societatea a intrat in insolventa,dar biletul la ordin era scadent in 2010...si nu putea fi depus...
Am depus biletul la incasare in banca,conform legii in termen...a venit refuzat la plata deoarece firma este in faliment...Am facut cerere la tribunal cerind ca judecatorul sindic să dispuna, potrivit art. 67 alin.(1) raportat la 107 alin.(4) din Legea nr.85/2006, ca lichidatorii numiţi în cauză, să soluţioneze cererea subsemnatului, înregistrată în dosarul mai sus menţionat al Tribunalul.... la .... martie 2010 şi să dispuna plata sumei datorate subsemnatului.
Am arătat că biletul la ordin depus în copie la dosar, emis de ....... S.A. în favoarea subsemnatului la ... octombrie 2004 şi scadent la ... martie 2010, are ca obiect valoarea plăţilor compensatorii datorate subsemnatului potrivit contractului de garanţie încheiat între părţi la aceeaşi dată.
Potrivit art.66 alin.(1) din Legea nr.85/2006 raportat la art. 106 li art.61 din Legea nr.58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, creanţa subsemnatului cuprinsă în biletul la ordin este exceptată de la verificare şi are ordinea de prioritate stabilită de art. 123 pct.2 întrucât izvorăşte din raporturi de muncă.
Lichidatorii imi raspund ca cererea este tardiva.....
Judecatorul ma intreaba daca vreau sa fac contestatie la raspunsul lichidatorilor...
Nu inteleg...Biletul la ordin se plateste dupa bunul plac al lichidatorilor si a judecatorului sindic? De ce sa fac eu contestatie cind am spus clar articolele de lege...Inseamna ca nu mai poti lua bilete la ordin pentru ca daca firma intra in faliment,lichidatorii platesc numai pe cine vor ei??? Va rog daca cunoasteti asemenea situatii sa ma ajutati...Cu stima si multumesc...:P
Cel mai recent răspuns: aramisadrian , utilizator 11:16, 18 Mai 2011
Desi enumerati mai multe art din legea 85/2006 omiteti ( voit sau nu ) pe cel care este incident in speta de fata !!

Art. 64. - (1) Cu excepţia salariaţilor ale căror creanţe vor fi înregistrate de administratorul judiciar conform evidenţelor contabile, toţi ceilalţi creditori, ale căror creanţe sunt anterioare datei de deschidere a procedurii, vor depune cererea de admitere a creanţelor în termenul fixat în sentinţa de deschidere a procedurii;

Termenul limita pt inregistrarea creantelor precizat la art 61 ( 45 de zile de la deschiderea procedurii ) are natura juridica a unui termen de decadere ca urmare raspunsul lichidatorului este corect
- cererea dvs este tardiva avand in vedere ca procedura s-a deschis in 2005 si dvs depuneti cererea in 2010 !!??
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
Adrian Stoica, Practician in insolventa
Va multumesc pentru raspuns.Vreau sa aduc unele precizari pentru ca sa vedeti mai bine situatia.
Am avut contract de munca ; creantele salariale au fost inregistrate de administratori in tabel si am luat si banii...
In plus am avut un contract de garantie cu societatea,semnat de Presedintele Consiliului de Administratie, la data angajarii -in 2004-garantat cu un bilet la ordin scadent in 2010...
Biletul la ordin se depune la incasare la scadenta-conform Legii 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin-deci in 2010,ceea ce am si facut...Creanta mea s-a nascut dupa intrarea in faliment a societatii...Ceea ce spuneti dvs. inseamna ca o societate care emite bilete la ordin scadente la o anumita data (la trei ani de exemplu de la data emiterii)inainte de intrarea in insolventa sau faliment nu mai trebuie sa le plateasca...Pai asa ,emit si eu pe o firma bilete la ordin si cecuri scadente la un an de exemplu,apoi cer insolventa si lichidatorii nu mai platesc nimic.E corect asa? Cecul si biletul la ordin au valoare de titluri executorii si sint nenegociabile...Biletul la ordin nu a putut fi investit cu formula executorie la judecatorie,firma fiind in insolventa.....Asadar situatia mea nu se incadreaza la articolele de lege mentionate de dvs.Dar legea nu prea e lege in Romania...Pacat...Oricum multumesc pentru opinie...Cu stima.
Creanta mea s-a nascut dupa intrarea in faliment a societatii...

Din pacate nici aceasta "opinie" nu o sa va fie pe plac ... dar este conform legii
CREANTA s-a nascut la data emiterii cec-ului !! deci inainte de intrarea soc in insolventa
Exigibilitatea creantei ( data platii convenita de parti ) este cu totul altceva !!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
Adrian Stoica, Practician in insolventa
Domnul avocat,nu este vorba de CEC ci de bilet la ordin.Daca biletul la ordin era emis,semnat si stampilat in alb? E perfect legal...il completam eu si il depuneam conform contractului in luna martie 2010....Cind se mai nastea creanta? Dupa parerea mea,o creanta se naste la data indeplinirii conditiilor contractuale,or in cazul meu, m-au dat afara dupa intrarea in faliment si atunci au fost indeplinite toate conditiile...Cu stima si multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin refuzat alynabica alynabica buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii daca am un bilet la ordin refuzat pot sa-i deschid procedura de insolventa firmei respective? ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin depus dupa scadenta pneuros pneuros Se poate investi cu putere executorie un bilet la ordin depus dupa scdenta cu 4 zile? (vezi toată discuția)
Termen prescriptie garantie personala bilet la ordin avalizat Flo_pana Flo_pana In 2006 am avalizat doua bilete la ordin cu mentiunea \\"fara protest\\" constituind o garantie personala pentru o societate comerciala la care eram ... (vezi toată discuția)