avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... termen prescriptie garantie personala bilet la ordin ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

termen prescriptie garantie personala bilet la ordin avalizat

In 2006 am avalizat doua bilete la ordin cu mentiunea "fara protest" constituind o garantie personala pentru o societate comerciala la care eram administrator pentru o linie de credit care era scadenta in 2007. Cu mult inainte (aproximativ 9 luni) de a deveni scadenta linia, am demisionat iar banca a declarat exigibil creditul abia in 2008 si nu a mai facut nimic pana in februarie 2012 cand a introdus o actiune la tribunal pentru declararea falimentului. Am aflat ulterior ca, dupa demisia mea societatea a mai depus de 2 ori bilatul pe profit dar nu si la registrul comertului care a solicitat si obtinut in tribunal dizolvarea societatii in 2009. Pana in februarie 2012 banca nu a facut nimic sa recupereze creanta iar in vara 2012 a vandut creanta unei societati de recuperari (fapt confirmat in scris de catre banca) care pretinde acum sa recupereze creanta cu penalitati de la mine intrucat am avalizat cele 2 bilete la ordin. Fostul consilier juridic al societatii la care lucram mi-a spus ca s-a prescris actiunea impotriva mea (probabil motivul pentru care banca a vandut creanta) intrucat a trecut prea mult timp si singura posibilitate sa recupereze suma de la mine este plata de buna voie. Am comunicat aceasta opinie societatii de recuperari la ultimul apel telefonic si ulterior am fost sunat de un avocat al societatii de recuperari care m-a informat ca nu este adevarat ca s-a prescris intrucat am avalizat biletele la ordin "fara protest" si ca oricum se vor substituii bancii in actiunea de la tribunal privind falimentul si vor cere angajarea raspunderii patrimoniale ca unul dintre fostii administratori ai societatii, raspundere care nu s-a prescris chiar daca banca nu a indeplinit nici un act de executare silita de la scadenta declarata in 2008 (nu in 2007 cum reiese din contract) si pana in 2012 cand a introdus actiunea impotriva societatii pentru faliment. Are dreptate avocatul firmei de recuperari? Care este termenul de prescriptie a garantiei personale constituite prin avalizarea unui bilet la ordin cu mentiunea "fara protest"? Se mai poate angaja raspunderea mea daca am demisionat din 2007?
Cel mai recent răspuns: Flo_pana , utilizator 18:12, 23 Noiembrie 2012
Buna ziua,

Societatea e radiata sau in insolventa? Ziceti o data ca a fost dizolvata in 2009 si o data ca a fost ceruta insolventa in 2012.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
societatea a fost dizolvata in 2009 la cererea Oficiului registrului comertului pentru nedepunerea bilantului la registru, dar nu a fost numit niciun lichidator deci nu a fost lichidata. La data respectiva eu demisionasem de mult. La registrul comertului este mentionata hotararea tribunalului si din 2009 nu s-a mai intamplat nimic pana in 2012 cand banca a cerut falimentul. influenteeaza in vreun fel acest aspet garantia personala constituita prin bilet la ordin?
Buna ziua,

Exista doua aspecte ale problemei dvs:
1. faptul ca ati avalizat bilete de ordin intr-adevar dadea dreptul creditorilor sa va execute pe dvs. pt datoriile neplatite de catre societate. Dreptul de a va executa pe dvs. silit in aceasta situatie se prescrie conform Codului Civil in vigoare cand a inceput prescriptia, in trei ani. Deci nu au dreptul sa va mai execute ca avalist, avand in vedere ca prescriptia a inceput in 2008.
2. raspunderea dvs. ca fost administrator, in cazul in care v-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa, in temeiul art. 138 din Legea 85/2006 privind insolventa.

Dar, daca societatea a fost dizolvata in 2009 prin hotarare a Tribunalului, atunci ar fi trebuit sa fie si radiata din Registrul Comertului, in temeiul art. 237 din Legea Societatilor Comerciale.
Art. 237 (6) La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator (......)
(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.
(9) Încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.

Iar daca societatea e radiata, nu au cum sa ii mai solicite insolventa.. Probabil banca a vandut creanta cand a vazut ca soietatea e radiata, si acum cei de la recuperari creante spun ce le trece prin cap sa va santajeze sa platiti.

Din experienta va spun ca de multe ori societatile de recuperare debite fac amenintari nefondate. Personal nu cred ca va poate fi imputata aparitia starii de insolventa a firmei, stare care a aparut din ce ziceti dvs. in 2009.

Asta pentru ca ar fi dificil sa probeze vinovatia dvs., daca cumva nu ar fi societatea radiata si ar introduce o cerere de insoventa societatea de recuperari creante.
Legea 85/2006 privind insolventa in art. 138 spune (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Va multumesc pentru raspuns si mai ales pentru motivarea in drept! Exista posibilitatea sa cer eu radierea firmei (daca am demisionat din functia de administrator) daca societatea de recuperari va cere la tribunal angajarea raspunderii mele in solidar cu ceilalti administratori care au urmat dupa mine dar care insa nu au avalizat biletele la ordin? Ma gandesc ca din punct de vedere legal eu nu mai am treba cu societatea respectiva? adica ma pot incadra la "orice persoana interesata"?Asta pentru a scurta cat mai mult un proces inutil. Va multumesc inca o data pentru un raspuns atat de bine motivat!
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
Flo_pana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen ContSters359380 ContSters359380 O societate a fost dizolvata in 2006 de ONRC pentru nedepunerea situatiilor contabile ! In 2011 s-a deschis procedura falimentului ! Intrebare : Trebuiau ... (vezi toată discuția)
Poate fi executat un administrator de catre banca? beatrice3108 beatrice3108 spuneti-mi ,va rog,cat de legala este actiunea unei banci de a executa administratorul unei firme in vederea recuperarii unui credit contractat de societatea ... (vezi toată discuția)
Nu pot sa inchid punctul de lucru Mihaela Nicolaescu Mihaela Nicolaescu Buna ziua. Sunt administrator la un SRL care are 3 asociati, dintre care unul sunt si eu(34%). Am inchis o unitate care nu mai functiona dar nu pot sa inchid ... (vezi toată discuția)