Buna ziua,
Exista doua aspecte ale problemei dvs:
1. faptul ca ati avalizat bilete de ordin intr-adevar dadea dreptul creditorilor sa va execute pe dvs. pt datoriile neplatite de catre societate. Dreptul de a va executa pe dvs. silit in aceasta situatie se prescrie conform Codului Civil in vigoare cand a inceput prescriptia, in trei ani. Deci nu au dreptul sa va mai execute ca avalist, avand in vedere ca prescriptia a inceput in 2008.
2. raspunderea dvs. ca fost administrator, in cazul in care v-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa, in temeiul art. 138 din Legea 85/2006 privind insolventa.
Dar, daca societatea a fost dizolvata in 2009 prin hotarare a Tribunalului, atunci ar fi trebuit sa fie si radiata din Registrul Comertului, in temeiul art. 237 din Legea Societatilor Comerciale.
Art. 237 (6) La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator (......)
(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.
(9) Încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.
Iar daca societatea e radiata, nu au cum sa ii mai solicite insolventa.. Probabil banca a vandut creanta cand a vazut ca soietatea e radiata, si acum cei de la recuperari creante spun ce le trece prin cap sa va santajeze sa platiti.
Din experienta va spun ca de multe ori societatile de recuperare debite fac amenintari nefondate. Personal nu cred ca va poate fi imputata aparitia starii de insolventa a firmei, stare care a aparut din ce ziceti dvs. in 2009.
Asta pentru ca ar fi dificil sa probeze vinovatia dvs., daca cumva nu ar fi societatea radiata si ar introduce o cerere de insoventa societatea de recuperari creante.
Legea 85/2006 privind insolventa in art. 138 spune (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.