avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lichidarea unei societati comerciale cu 2 asociati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lichidarea unei societati comerciale cu 2 asociati

Cine poate sa ma ajunte in legatura cu lichidarea unei societati comerciale ?
Revin cu amanunte!
Am inteles ca bilantul de lichidare se intocmeste pe formularul din anul precedent se taie cu pixul si se scrie BILANT DE LICHIDARE!
Cel mai recent răspuns: eMihai , utilizator 18:36, 26 Noiembrie 2010
delpiero a scris:

[Care ar fi acest document?
Cam cat timp ar dura de la demararea procedurilor pana la transferul de proprietate (pentru ca trebuie sa iau in calcul RCA, CASCO, etc care vor expira la un moment dat pe firma si trebuie incheiate altele pe persoana fizica)?

Va multumesc,

din aceasta cauza va recomand un lichidator !!!
=D>Multumesc mult ca ati abordat acest subiect,discutiile purtate de dumneavoastra cu Andreea vor fi de un real folos celor care se vor ocupa de lichidarea firmelor cu doi asociati. Eu am intrat pe google si am cautat un model de Raport de lichidare. Am gasit un exemplu concret cu toate documentele necesare,sper sa ma descurc.
Remunerarea lichidatorului se face din fondurile societatii, potrivit art. 237 al. 7 din Legea 31/1990 , iar daca aceste fonduri nu exista, lichidarea se face din fondul de lichidare constituit potrivit Legii 64/1995 a falimentului.

In temeiul acestui articol, judecatorul delegat va numi un lichidator in 3 luni de la dizolvare, iar lichidarea se va face din fondurile prevazute de Legea 64/1995.

Potrivit art. 237 al. 8 din aceeasi lege, In 3 luni de la expirarea termenului de 3 luni pentru numirea lichidatorului, radierea societatii se va face de drept de catre Registrul Comertului.

Prin urmare, daca doriti lichidarea si radierea societatii gratuite, ramaneti in inactivitate, urmand ca lichidarea si radierea sa se faca potrivit legii.

Va atasez mai jos (7) si (8) din Legea 31/1990 rep. si actualizata si dispozitiile legale privind plata impozitului forfetar:

Art. 237 (7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(8) Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.

Trebuie mentionat un inconvenient pe durata pana la efectuarea radierii din oficiu de catre Registrul Comertului -potrivit dispozitiilor legale, impozitul forfetar este datorat pana la data mentionarii radierii in Registrul Comertului.


Prin prevederile pct. 11 5 si 116 din Normele metodologice de aplicare a Titlului II din Legea nr.571/2003, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Hotararea Guvernului nr.488/2009, elaborate in aplicarea dispozitiilor art.18 alin.(2) din Codul fiscal sunt precizate situatiile in care contribuabilul platitor de impozit nu datoreaza impozit minim precum si perioada pentru care acest impozit nu se datoreaza.

In conformitate cu prevederile art.233 din Legea nr. 31 privind societatile comerciale, republicata, dizolvarea unei societati are ca efect deschiderea procedurii lichidarii, societatea pastrandu-si personalitatea juridica pana la terminarea operatiunii de lichidare.

De asemenea, in aceasta perioada persoana juridica realizeaza venituri rezultate din operatiunile de lichidare, respectiv din vanzarea imobilelor si orice avere mobiliara, lichidarea si incasarea creantelor si din alte operatiuni de comert referitoare la lichidare, etc.

Aceste venituri intra in baza impozabila pentru determinarea impozitului pe profit si implicit sub incidenta prevederilor art.18 alin.(2) din Codul fiscal.

In situatia in care un contribuabil este in lichidare, perioada impozabila pentru acest platitor de impozit pe profit se incheie la data la care nu mai exista ca persoana juridica, respectiv data radierii la Registrul Comertului.

Buna ziua,
revin si eu pe acest topic sperand sa gasesc cateva raspunsuri de la cei care au reusit sa finalizeze procedura de dizolvare cu lichidare simultana.
Mai exact "speta" e in felul urmator:
O societate comerciala cu asociat unic fara active, doar datorie catre asociat.
Am demarat prima etapa depunand la Registrul Comertului:
- decizia asociatului unic de dizolvare cu lichidare simultana cf. art. 235; (in decizie se mentioneaza ca asociatul renunta la recuperarea datoriei de la societate);
- declaratie pe proprie raspundere a asociatului unic precum ca societatea nu are creditori (la cererea celor de la registru);
- cererea de inregistrare mentiuni bifand la punctul 4.6 (inregistrare mentiuni referitoare la...) atat dizolvare cat si lichidare;
- timbre judiciare
- taxe (atat pentru dizolvare cat si lichidare) si taxa de publicare MO.

Dupa judecare, am ridicat de la Registrul Comertului:
1. certificat de inregistrare mentiuni;
2. hotararea judecatoreasca (Incheierea nr ....).
Citez din Incheiere:
JUDECATORUL DELEGAT
Asupra cererii de fata:
Prin cererea, legal timbrata, inregistrata sub nr.... din ...., s-a solicitat, inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor referitoare la modificarea actului constitutiv, cu privire la: dizolvare.
In sustinerea cererii....
....
Pentru aceste motive
In numele legii dispune:
Admite cererea de inregistrare asa cum a fost formulata si dispune inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor cu privire la: dizolvare, cu datele cuprinse in cererea de inregistrare si actul modificator.
Dispune publicarea in MO, partea IV, a actului modificator - Decizia asociatului unic nr...
Executorie.
Cu recurs in 15 zile.....bla,bla...


Este posibil sa se fi strecurat o eroare si s-a hotarat doar dizolvarea?
Trebuia ca judecatorul sa specifice si ceva referitor la lichidare?
Totusi de ce am platit taxe pt lichidare si dizolvare si am bifat ambele?

Pentru cei care au trecut deja de aceasta etapa, va rog sa-mi spuneti ce rezolutie ati avut pe hotararea judecatoreasca dupa prima etapa.

Ar trebui sa fac recurs deoarece nu a luat in calcul si lichidarea?

Multumesc anticipat,
de fapt,
daca ne raportam la ghidul de pe OMRC:
[ link extern ]
in care etapa trebuie sa bifam pe cererea de inregistrare mentiuni si lichidarea?

Alte discuții în legătură

Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Dizolvarea srl cu asociat unic elina24 elina24 buna, am si eu de inchis o firma si nu stiu cum se procedeaza, a mai trecut cineva prin inchiderea unei firme,poate ma ajuta si pe mine?multumesc anticipat;) (vezi toată discuția)
Procedura de dizolvare - lichidare societate cu asociat unic marian_p marian_p Salutare tururor, Va rog, daca se poate sa lamuriti pe cat este posibil urmatoarele aspecte ivite intr-o societate SRL cu asociat unic. Societatea a fost ... (vezi toată discuția)