avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Procedura de Dizolvare - Lichidare societate cu ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Procedura de Dizolvare - Lichidare societate cu asociat unic

Salutare tururor,

Va rog, daca se poate sa lamuriti pe cat este posibil urmatoarele aspecte ivite intr-o societate SRL cu asociat unic.
Societatea a fost dizolvata in urma nedepunerii bilantului contabil la 31 dec 2005, cu hotarare judecatoreasca definitiva in februarie 2007.
Societatea a avut debit la taxe locale impozitul pe cladiri si terenuri aferent 2007.
S-au achitat in februarie 2008.
Actualmente societatea nu are datorii.
In aprilie 2008 se numeste lichidator.
Sold Banca = zero.
Sold Casa = zero.
Cladire sediu de firma si punct de lucru finalizata si inregistrata in contabilitate si la taxe locale
mai 2000 = valoare de intrare contabila 15.000 RON.
Teren aferent cladirii inregistrat in contabilitate si la taxe locale
mai 2000= valoare de intrare contabila 5000 RON
Utilaje productie inregistrate in contabilitate mai 2000 = Valoare de intrare contabila 12.000 RON
Aport Asociat = 60.000 ron (contul 4551)(Bani cu care s-au cumparat utilajele si terenul pe care s-a construit cladirea in regie proprie, plus cheltuielile aferente)
As vrea sa stiu daca este necesara reevaluarea cladirii si terenului?
Daca da, de ce, care este baza legala, pt ca societatea nu este nici insolvabila nici in faliment ci este dizolvata conf. legii 31/1990 republicata, cu hotarare judecatoreasca definitiva si nu are datorii de nici un fel.
Pe cale de consecinta,nefiind necesara reevaluarea patrimoniului in vederea obtinerii de lichiditati,pt achitarea debitelorasac cred eu!
Reevaluarea s-a facut totusi,ajungand la o valoare a terenului 50.000 RON si a cladirii 50.000RON, la sfatul lichidatorului.
Urmeaza atribuirea bunului imobil si a utilajelor catre asociatul unic?
Lichidatorul pe cine reprezinta in aceasta operatiune?
Ce trebuie sa faca mai departe pentru a scurta procedura,care tinde sa ruineze asociatul unic si care in mod logic ar trebui sa intre in stapanirea bunurilor sale, prin atribuire directa?
Cine o face, si ce taxe implica acest lucru. Hatisul legislativ este de nepatruns,cel putin pt mine. Lichidatorul nu ma poate lamuri, sau cel putin nu pot intelege eu.
Cel mai recent răspuns: Roxana Luca , Consilier juridic 20:08, 14 Iulie 2009
Din datele prezentate de dumneavoastra activul nu este egal cu pasivul.
activ
teren 5000
cladire 15000
utilaje 12000
total 32000

pasiv 60000

diferenta de la activ ce poate fi ??/

Cum s-a facut reevaluarea?

Dizolvare fara lichidare nu este posibil. Lichidatorul nu reprezinta pe nimeni el isi face datoria si atat.
Urmeaza atribuirea bunului imobil si a utilajelor catre asociatul unic?
Lichidatorul pe cine reprezinta in aceasta operatiune?
Ce trebuie sa faca mai departe pentru a scurta procedura,care tinde sa ruineze asociatul unic si care in mod logic ar trebui sa intre in stapanirea bunurilor sale, prin atribuire directa?
Cine o face, si ce taxe implica acest lucru. Hatisul legislativ este de nepatruns,cel putin pt mine. Lichidatorul nu ma poate lamuri, sau cel putin nu pot intelege eu.

Daca inteleg bine societatea nu are creditori. In cazul acesta lichidatorul trebuie sa incheie bilantul de lichidare si sa faca repartizarea bunurilor ramase ca diferenta dintre activ si pasiv catre asociatul unic
florinturlete a scris:

Lichidatorul nu ma poate lamuri, sau cel putin nu pot intelege eu.



Din cate inteleg legislatia este incoerenta? Dizolvare fara lichidare nu se poate. A se vedea legea 31 a societatilor comerciale si l Legea 85/2006 - Legea insolventei - inlocuieste Legea 64/1995 - Legea falimentului (27-04-2006)

Ganduri bune la toata lumea!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat: am un s.r.l. la care sunt asociat unic (infiintat in decembrie 2007). Punctul de lucru a existat 3 luni apoi a fost inchis (decizia asoc. unic). In tot acest timp n-am vandut nimic, am cumparat doar lucruri pentru amenajare si cateva electrocasnice pentru activitatea pe care o intentionam (frigidere, aer conditionat,etc.). Din aprilie firma e fara activitate si as vrea sa o inchid definitiv dar am aflat ca e mai complicat. Va rog sa-mi spuneti pasii pe care ar trebui sa-i urmez pentru a iesi din belea cat mai repede, mai ieftin si sa ma vad stapan peste frigider fara lichidatori. (mentionez ca firma n-are datorii, decat la mine care am imprumutat-o).
Multumesc frumos cui ma ajuta!

Revin cu ce informatii am mai cules. De la ORC-Bucuresti am primit fluturasul 37, pe care il copii aici:
Documentele necesare pentru inregistrarea mentiunilor privind dizolvarea si lichidarea simultana a SNC,SCS si SRL (art.235 din legea nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare):
ETAPA 1
1.Cerere de inregistrare (original);
2.Hotararea asociatilor/decizia asociatului unic de efectuare concomitenta a dizolvarii si lichidarii societatii prin acordul unanim al asociatilor de impartire a activelor ramase dupa plata creditorilor, intre asociati;
3.Daca este cazul;
-avizele prealabile prevazute de legile speciale (original);
-imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
4.Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
-taxa judiciara de timbru, in original;
-timbre judiciare;
-taxa de registru;
-tariful de publicare in Monitorul oficial
ETAPA 2
1.Cerere de radiere (original)
2.Certificatul de inregistrare si anexa/anexele la acesta (originale)
3. SITUATIA FINANCIARA DE LICHIDARE
4.Hotararea de repartizare a activelor (copie)
5.Certificatul emis de organul fiscal competent din care sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale
6. Daca este cazul, imputernicire speciala sau avocatiala pt. persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
7.ca la 4.din etapa1 fara monitor of.
NOTA: cEREREA DE RADIERE SE VA DEPUNE DUPA 30 ZILE de la publicarea hotararii de dizolvare in M.O.
-Proiectul de repartizare a activelor trebuie sa cuprinda descrierea detaliata si datele de identificare ale activelor repartizate, in vederea transmiterii dreptului de proprietate
-copiile de pe actele doveditoare vor fi certificate pt. conformitate cu originalele, sub semnatura, cu mentiunea in clar a numelui, de catre pers. care potrivit legii pot intocmi si semna cererea
-Redactarea actelor, obtinerea autentificarii sau dupa caz, darea de data certa, ACORDAREA DE INDRUMARIpentru completarea corecta a cereriide inreg. pot fi efectuate contra cost, prin serviciile de asistenta din ORC de pe langa tribunal.
---situatia financiara de lichidare va fi certificata de catre persoanele autorizsate ,potrivit legii.---
Problema e ca domnii de la ORC mi-au spus ca nu se ocupa de dizolvari si nu ma pot indruma.
Atunci eu inteleg ca, nepomenindu-se nicaieri de un lichidator, ar fi suficient sa depun in etapa 1 doar cererea tip de dizolvare+lichidare si decizia asoc. unic de dizolv.+lichidare concomitenta.
INTREBARI
1. IN ETAPA 1 ar trebui sa scriu in decizie ceva despre active , ca-mi revin tot mie,ca-s unic creditor al firmei de moment ce unic asociat fiind, inteleg ca acesta e mecanismul legal, oricum?
2. Risc sa-mi numeasca judecatorul un lichidator din oficiu de care sa nu pot scapa?
3.Cand ar fi momentul lichidarii contului din banca al firmei pt. a nu complica si mai mult lucrurile?
4.abia in etapa 2 am nevoie de actele contabile si adeverintele ca firma nu e datoare la stat, aceste acte fiind ulterioare deciziei de dizolvare,corect?
5. Mai e nevoie de o hotarare/proiect de repartizare a activelor( articole electrocasnice si de menaj)? cum procedez?
Sper sa ajute pe cineva ce am scris si sper sa ma "lumineze" si pe mine cineva.Multumesc celor ce mi-au raspuns pana acum.

Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2008
hecatonhir, utilizator
Copiez mai jos textul art.:
L 31/1990 a SC, Art. 235
(1) In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.
(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.
(4) Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.
(Alineatele (2), (3) si (4) au fost introduse prin art. I pct. 157 din Legea nr. 441/2006)

Prin decizie hot. lichidarea societatii si numiti un lichidator. Cererea de dizolvare se depune la tribunalul in raza caruia se afla sediul S.R.L.
In statutul societatii ar trebui sa existe dispozitii cu privire la dizolvarea/lichidarea societatii. Ca asociat unic, luati decizia de a lichida firma. Contabilul propriu poate fi „lichidator” in cazul ca veti folosi procedura prev in art. 235 din L 31/1990 republicata si cu modif ulterioare. Trebuie intocmita balanta, in care se vor regasi – ca ob de inventar sau mijloace fixe - bunurile cumparate; datoria pe care o are societatea catre dv... Cred ca si un bilant la data lichidarii... Apoi, urmeaza sa mergeti la Registrul Com, sa cereti radierea...

Mai asteptati raspunsuri – vor veni cu siguranta...!
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Dizolvare s.a. ENGFULL ENGFULL dizovare fara lichidare ..... ce reprezinta ? ce lege reglementeaza procedura dizolvare cu lichidare ...... - // - care este diferenta intre aceste 2 ... (vezi toată discuția)
Dizolvare/lichidare srl ContSters284525 ContSters284525 Care mai sunt etapele de dizolvare/lichidare ptr. un Srl cu 2 asociati.Firma a fost suspendata dar nu s-a facut reactivarea ei si a trecut ceva timp de cand au ... (vezi toată discuția)