buna ziua,
am lucrat 33 de luni la o companie care a intrat in faliment.contractul la ei imi expira pe 20 mai.am primit un acord pe care l-am semnat in care era mentionat doar faptul ca imi v-a incheta contractul de munca in data de din motive ce nu tin de persoana mea si ca voi primi ca bonus o anumita suma.cand am cerut actele necesare pentru somaj mi-au spus ca nu mai pot beneficia de somaj deoarece primesc acele compensatii.nu vad ce legatura au acele compensatii cu somajul pe care eu l-am platit in fiecare luna.ce pot sa fac?e adevarat ca nu mai am dreptul la somaj?
#-o o fi vorba de ...gaz? Daca ai luat compensatorii nu iei somaj clar. Dupa ce firma nu mai acorda compensatorii va da in somaj, tr. sa aiba contract colectiv.
de ce ti se pare asa clar?acum 2 luni o persoana din aceeasi firma a fost data afara, a primit compensatii si acum e in somaj.Iar in noul cod al muncii nu mai sunt prevazute contractele colective de munca, daca ai auzit de el.intrebarea mea era pentru o persoana care cunoaste legea si stie sa o interpreteze nu pentru pareri despre pretul de la GAZ...
1. Daca va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs. (cred ca este vorba de art.65 din Codul muncii, in cazul dvs.) atunci veti beneficia de indemnizatie de somaj, indiferent daca primiti sau nu salarii compensatorii.
2. Indemnizatia de somaj nu se acorda de catre angajator si nici cu avizul lui ci de catre stat si numai daca indepliniti conditiile legale.
3. Sa precizati cu ce articol din Codul muncii sunteti concediata ca sa va spun sigur ce drepturi aveti si daca sunteti unitate cu capital de stat sau privat.
4. De asemenea sa mai precizati baza legala dupa care vi se acorda salariile compensatorii.
5. Indiferent de raspunsurile de la dvs. trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj asa ca solicitati sa vi se dea documentele necesare: decizia de concediere, carnetul de munca (daca aveti asa ceva), adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj.
contractul de munca v-a fi desfacut conform art 65, asta era scris intr-o instiintare pe care am primit-o de la angajator, care are capital privat in domeniul comert, retail.tot angajatorul mi-a explicat ca din cauza ca voi primi acele compensatii pentru care am semnat un acord si in care suma compensatiilor era intitulata BONUS nu voi mai avea dreptul la somaj si ca ei nu imi vor elibera actele necesare pentru somaj pentru ca asa ar fi prevazut in noul cod al muncii.mirarea mea era dupa cum ati scris mai sus de ce nu mi-ar oferi documentatia necesara pentru somaj daca nu o platesc ei?e posibil sa fie ceva ilegal si in momentul in care eu as incerca sa depun actele de somaj sa fie descoperiti?eu am fost angajata cu contract pe perioada nedeterminata, nu am intampinat niciodata greutati la sanatate sau la altceva ca sa pot sa cred ca nu plateau impozitul sau ca nu eram angajata legal.firma a intrat in faliment si ne-au oferit 2 salarii compensatorii si stiu ca am citit un articol in care scria ca daca firma intra in afaliment trebuie sa ofere compensatii angajatilor de minim 6 salarii.daca ei nu vor sa imi elibereze adeverintele de care am nevoie unde ar trebui sa ma adresez pentru ajutor?multumesc
1. Nu are legatura bonusul platit de angajator cu indemnizatia de somaj platita de stat.
2. Legea 76/2002 spune: Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
... Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
Acte somaj
carmela6
cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj
bogdan1601
Am fost dat afara in luna iunie de la locul de muna, cu art 65, alin. 1. Avand in vedere ca am considerat ca acea concediere a fost abuziva, am intentat proces ... (vezi toată discuția)