1. Incetarea contractului individual de munca cu art.65(1) din Codul muncii va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
…
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
…
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002
Art. 18.
(1) in vederea certificarii stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributiile prevazute la art. 26 si 27 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, daca se regasesc in situatia prevazuta la art. 34 alin. (2) din lege
…
7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.
4. Asadar faceti o sesizare la Agentia de Somaj si la ITM pentru a sanctiona pe angajator.
Multumesc mult. Ma gandisem ca poate faptul ca i-am actionat in instanta ar avea ca urmare asta. Apropo de asta, in cazul in care voi reusi sa castig procesul ( adica plata salariilor din urma ) si sa imi iau si aceasta indemnizatie de somaj, ce se intampla ?
Multumesc inca o data,
Sarbatori fericite !
In situatia in care veti castiga litigiul si reusiti sa primiti si indemnizatia de somaj, atunci vi se va solicita de catre AJOFM restituirea sumei primite ca indemnizatie de somaj.
In acest caz, indemnizatia de somaj a devenit un venit necuvenit, motivat de faptul ca prin anularea deciziei de desfacere a contractului individual de munca, dvs ati fost repusa în situatia anterioara, ati redobândit calitatea de salariat si ati devenit persoana asigurata în sistemul asigurarilor sociale.
Legea 76/2002:
Art. 47. - (1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recuperează pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
(3) Sumele rămase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmăresc.