avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce drepturi si ce obligatii am in perioada de proba?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce drepturi si ce obligatii am in perioada de proba?

Buna ziua,
Sunt angajata la o firma, am semnat contractul de munca , dar urma sa le mai duc adeverinta medicala si cartea de munca. Nu am nici un exemplar din contrcatul de munca.
Am urmatoarele intrebari:
- se poate anula contractul de munca daca nu am dus adeverinta si cartea de munca?Mentionaze ca eram apta de munca deoarece vineri am incetat activitatea la fostul loc de munca si luni m-am angajat la ei.
-e posibil ca aceasta perioada lucrata sa nu imi fie inregistrata in cartea de munca?
-e posibil sa lucrez degeaba 30 de zile si sa nu fiu platita?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
daniela09021968, utilizator
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 15:29, 9 Iulie 2008
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contr.indiv.de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.Pe toata durata perioadei de proba va bucurati de toate drepturile si aveti toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in C.C.M. aplicabil, in regulam.intern precum si in C.I.M. Perioada de proba constituie vechime in munca.
Potrivit Codului Muncii, puteti fi angajat numai in baza unui certificat medical care constata faptul sunteti apt pentru prestarea acelei munci. Lipsa certif.medical atrage nulitatea contr.indiv.de munca.Daca certif. il prezentati ulterior incheierii contr.de munca si din el rezulta ca sunteti apt d.p.d.v.medical, contractul incheiat ramane valabil.
Multumesc pentru informatii.
daniela09021968 a scris:

Buna ziua,
Sunt angajata la o firma, am semnat contractul de munca , dar urma sa le mai duc adeverinta medicala si cartea de munca. Nu am nici un exemplar din contrcatul de munca.
Am urmatoarele intrebari:
- se poate anula contractul de munca daca nu am dus adeverinta si cartea de munca?Mentionaze ca eram apta de munca deoarece vineri am incetat activitatea la fostul loc de munca si luni m-am angajat la ei.

Cele 3 exemplare ale contractului individual de munca, semnate de ambele parti, trebuiesc inregistrate in termen de 20 zile la ITM-ul de care apartine firma angajatoare dupa care vi se va inmana un exemplar. Inregistrarea lor se face in principiu pe baza unei copii xerox a cartii de identitate, copie xerox dupa ultima diploma de studii , cartea de munca in original sau declaratie de la proaspatul angajat ca nu este in posesia cartii de munca dar ca o va aduce angajatorului in termen de X zile pentru a putea fi inregistrat contractul de munca.

Adeverinta medicala este indicat sa o aduceti angajatorului iar angajatorul la randul sau este obligat sa va trimita pentru analize la un medic de medicina muncii.

-e posibil ca aceasta perioada lucrata sa nu imi fie inregistrata in cartea de munca?

Chiar daca ITM-urile de multe ori inregistreaza contractele de munca cu minim de acte, nu opereaza in cartea de munca pana nu este adusa , firesc, in original. Probabil angajatorul va asteapta pe dvs sa aduceti cartea de munca (in termenul celor 20 zile) pentru a va putea inregistra CIM-ul. Nu trebuie sa va panicati daca stau lucrurile cum le-am prezentat eu, pana la urma ati inceput activitatea de 3 zile. Foarte putine firme inregistreaza contractele de munca la ITM de pe o zi pe alta, mai ales daca este o firma cu multi angajati.

Incercati sa va grabiti cu aducerea acestor acte la dosarul de angajare (adeverinta medicala, carte de munca, copii xerox dupa ce vi s-a cerut) pentru a va facilita dvs "intrarea in legalitate " in ceea ce priveste prestarea muncii. In plus, astfel dati dovada de seriorizate si un anume entuziasm sa lucrati pentru firma noua angajatoare , atitudine care nu poate decat sa va avantajeze :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actele necesare incheierii contractului individual de munca Firma la care ma angajez imi solicita "Dispozitie de repartizare" de la Agentia locala pentru ocuparea fortei de munca, ca si act obligatoriu (repartitie de ... (vezi toată discuția)
Acte alonso_first_one alonso_first_one Buna ziua! va rog frumos sa imi spuneti si mie ce acte trebuie sa primeasca angajatul la parasirea unui loc de munca,pe baza demisiei.Mie de fiecare data mi ... (vezi toată discuția)
Pierdut adeverinta medic de familie silviu35 silviu35 MI-AM pierdut adeverinta de la medicul de familie am copie xerox si chitanta de la medic la angajare este buna sa nu mai scot alta anexsez originalul dupa ... (vezi toată discuția)